Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA CARAMBOLAS

Hrvat u bandi koja je zbog trave pucala u policajce

Razbijen lanac proizvođača marihuane u Strahonincu i Čakovcu
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
27.03.2018.
u 20:14

Istraga je pokrenuta prošlog ljeta nakon što je u Španjolskoj uhićen njemački državljanin koji je krijumčario marihuanu

Da kriminal ne poznaje ni granice ni nacionalnost pokazalo se još jednom nakon što je Europol danas izvijestio o završetku višemjesečne akcije koju su provodile njemačka i španjolska policija u suradnji s Europolom. Jer rezultat te akcije, kako je priopćeno, uhićenje je 18 osoba raznih nacionalnosti, a među uhićenima su državljani Hrvatske, Njemačke, Španjolske, Albanije, Armenije, Srbije, Sirije i Turske. Osim što je uhićeno 18 osoba, Europol je priopćio da je još devet osoba prije optuženo te da je zaplijenjeno oružje i streljivo, tona marihuane i 212.000 eura.

Organizator bio u Njemačkoj

Akcija je nosila kodno ime “Operacija Carambolas”, a združene policijske snage i Europol u njoj su razbile dobro organiziranu krijumčarsku skupinu koja se bavila krijumčarenjem droge u EU. Uhićena skupina krijumčarila je marihuanu iz Španjolske u ostale zemlje EU, pogotovo u Njemačku, a drogu su krijumčarile manje skupine dilera organizirane u svojevrsne ćelije u Španjolskoj koje su bile u Malagi i Granadi. Prema pisanju španjolskih medija, u tim gradovima boravila je i većina uhićenih krijumčara, a cijelom krijumčarskom operacijom rukovodilo se iz Bremena u Njemačkoj. Posao je, navodi Europol, bio tako organiziran da i eventualno miješanje policije u taj posao i uhićenje pojedinih dilera nije spriječilo protok droge. Drugim riječima, isporuka marihuane bila je zagarantirana. Cijela priča počela se istraživati prošlog ljeta kada je u Španjolskoj uhićen njemački državljanin koji je krijumčario velike količine marihuane.

Ne živi u Hrvatskoj

Prva faza istrage bila je usmjerena na to da se razotkriju i razbiju dvije “tvornice” marihuane otkrivene na teritoriju Španjolske. U toj akciji bilo je zaplijenjeno oko 100 kilograma marihuane i 172.000 eura, a dvojica španjolskih policajaca tada su bila teže ozlijeđena u obračunu s pripadnicima narkobande. Španjolski mediji pišu da su spomenuti policajci još na rehabilitaciji, a Europol je priopćio da se prikupljeni operativni podaci razmjenjuju među europskim policijama. Uhićeni hrvatski državljanin je, kažu u MUP-u, 29-godišnjak, koji ima naše državljanstvo, ali više ne živi u Hrvatskoj.

Trgovina marihuanom najveće je tržište drogom u EU, a Europol procjenjuje da se od 5000 kriminalnih skupina na području EU njih 35 posto bavi međunarodnom distribucijom droge. Prema Europolu, na trgovini drogom se u EU godišnje zaradi 24 milijarde eura, što taj posao čini izuzetno profitabilnim. Kriminalne skupine zarađeni novac peru ulaganjem u legalne poslove, a posljednjih godina tim se novcem financira i terorizam.

Komentara 9

Avatar Roy Bean
Roy Bean
23:56 27.03.2018.

Nije svatko hrvat tko ima hrvatsku putovnicu. Neka novinarka objavi ime i prezime dotičnog kriminalca.

Avatar Thc
Thc
20:15 27.03.2018.

Tisucu puta:👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎.....

LI
lipotan
14:16 27.03.2018.

brane nesto sto nije lose nego cak dobro za zdravlje,ja u grade di zivim odem u shop i.kupim koliko mi triba I kada mi triba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije