Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U zatvoru se objesio mafijaški kum

17.12.2008.
u 09:50

RIM – U zatvoru se objesio jedan od kumova od 99 uhićenih mafijaša u operaciji Perseo koju je u utorak provelo 1200 karabinjera prema nalozima protumafijaških tužitelja. U noći s utorka na srijedu u zatvoru se objesio Gaetano Lo Presti (52), šef mafije u četvrti Porta Nuova u Palermu, gdje je naslijedio kuma Niccoloa Ingaraoa ubijenog 2007.

Protumafijaško tužiteljstvo pokrenulo je operaciju masovnog uhićenja mafijaša kako bi spriječilo stvaranje nove kupole ili komisije, odnosno vrha Cosa nostre. Novi mafijaški vrh stvarao se poslije uhićenja Tota Riine 1993., naručitelja ubojstava sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina osuđenoga na više doživotnih kazni.

Samoubojstvo Loa Prestija moglo bi se povezati s njegovim izjavama, telefonom, koje je prisluškivala policija, protiv Tota Riine, a transkript tih telefonskih razgovora upotrebljen je i na procesu protiv Riine.

Lo Presti bio je na sastanku mafijaša 14. studenoga ove godine u jednoj garaži u palermskoj četvrti Bagheria na kojem se stvarala nova kupola Cosa nostre i koja je trebala odlučiti o nekim napadima na institucije. Nacionalni protumafijaški tužitelj Piero Grasso izjavio je kako je ovo uhićenje provedeno za sprečavanje novog vala ubojstava.

Riina je od svoga mlađeg sina, koji se proteklih dana vratio u Corleone, zatražio da ne izlazi iz kuće, te da traži dozvolu za odlazak na sjever Italije zbog posla.

Je li novi mafijaški vrh htio ubiti mladog Riinu ili ga uključiti u svoje poslove? Lo Presti bio je umiješan u te "poslove" i vjerojatno se zbog toga objesio u zatvoru, odnosno kako bi izbjegao eventualnu sličnu sudbinu koju bi mu odredio Toto Riina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije