Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasni virus

U zaraznoj bolnici zbog gripe je umro i drugi pacijent ove sezone

svinjska gripa
Filip Brala/Pixsell
06.01.2011.
u 21:12

Na gripu su osjetljivi kronični bolesnici, alkoholičari i debeli ljudi, kaže primarijus T. Maretić iz bolnice Fran Mihaljević

Druga žrtva gripe umrla je jučer u Zaraznoj bolnici Fran Mihaljević. Riječ je o pedesetpetogodišnjem muškarcu koji je u bolnicu došao 3. siječnja. Također zbog zaraze virusom A H1N1 još su tri osobe hospitalizirane i nalaze se u kritičnom stanju.

Obzirom da ove sezone vlada virus H1N1 bilo koja žrtva će umrijeti od svinjske gripe, kako se naziva gripa urokovana spomenutim virusom. Prošle je godine virus svinjske gripe bio “sporadičan” i manji je broj ljudi umro od njega nego od drugog virusa koji je harao.

Primarijus Tomislav Maretić kazao je da su cjepljeni pacijenti zaštićeni od ovogodišnjeg virusa.

– Taj virus hara ove godine. Na njega su osjetljivi kronični bolesnici, alkoholičari i debeli ljudi. Bolesnici koji teško dišu, povraćaju i imaju bolove u grudima, a u dobroj su kondiciji i zdravi su, mogu se liječiti kod kuće da ne zatrpavaju ambulante – savjetuje primarijus Maretić.

Uostalom, osoba sa slabim simptomima u čekaonici bi se mogla ozbiljnije zaraziti. Liječnici ne rade razliku između svinjske i ostalih gripa jer je jedina razlika u “gripoznoj” sezoni virus koji će uzrokovat bolest sa sličnim simptomima.

>>Od svinjske gripe umro šezdesetogodišnji Zagrepčanin

Krajem prosinca 2010. 60-godišnji Zagrepčanin bio je prva žrtva virusa svinjske gripe ove sezone. Muškarac je u tri sata u noći 21. prosinca stigao u bolnicu s upalom pluća, u stanju šoka, dakle u iznimno teškom stanju koje je uzrokovala gripa. Pacijent je hospitaliziran i smješten u jedinicu za intenzivnu njegu, no, borba za njegov život nije uspjela.

Broj oboljelih u Hrvatskoj sve je veći, tijekom srijede u Klinici "Fran Mihaljević" su "obradili" oko 200 osoba.

Komentara 6

SA
santos008
22:04 06.01.2011.

Dropulicka,Suker ,Biskupic i Vukelic nisu se vakcinisali a Milinovic bome je i on osta ,nista mu se ne desi .

PR
promjena2
22:08 06.01.2011.

Da li je to zaista svinjska gripa donijela smrt mnogima u evropi to je veliko pitanje ovih dana je procurila vijest da je se pojavila PASIJA ZARAZA U EVROPI i to se zataskuje zbog meteza, jer se u evropi siluhju mnoge razne zivotinje ponajvise se SILUJU PSI OD SVIH SPOLOVA a to je najopasnija zaraza VIRUS KOJI UNISTAVA SVAKO ZIVO BICE NA NASOJ PLANETI I ZATO SU MNOGE ZEMLJE UVELI OSTRU KONTROLU SVIH EVROPSKI KEROVA.

OB
-obrisani-
22:09 06.01.2011.

znaci ova populacija vise ne umire od obicne gripe kao nekad sad je svinjska in a mozda su i ptice popadale od zaprasivanja sa svinjskom gripom znam samo da se moja punica godinama cijepila protiv obicne gripe i uvijek ju je dobila i sad se vise ne cijepi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije