Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Racija u hramu tigrova

U zamrzivačima pronašli tijela 40 tek okoćenih tigrića

Foto: Reuters
1/3
02.06.2016.
u 18:37

Već 15 godina tajlandske vlasti pokušavaju oduzeti tigrove redovnicima. Ovoga tjedna započela je akcija u kojoj sudjeluje 1000 policajac

Glasoviti budistički hram tigrova Wat Pha Luang Ta Bua u Tajlandu, koji je diljem svijeta postao poznat kao sigurno utočište za te životinje, možda je bio mjesto na kojem su tigrovi, ali i neke druge životinje mučene i ubijane. Kako se organizacije za zaštitu prava životinja već godinama bore da se redovnicima zabrani držanje tigrova u samostanu, a ni tajlandske vlasti nisu bile sretne s onim što se tu događa, sudskim je putem ishođena dozvola da se tigrovi oduzmu redovnicima i da im se u budućnosti zabrani držanje tih životinja. Godinama se u Tajlandu pokušavalo zatvoriti taj hram, ali sekularna je vlast u Tajlandu nesklona intervenirati kada su posrijedi redovnici, svećenici ili objekti kojima oni upravljaju.

Redovnici pružili otpor

U ponedjeljak je započela operacija oduzimanja životinja, a redovnici su pružili otpor pustivši tigrove iz njihovih nastamba, što je znatno usporilo njihovo hvatanje. U akciji je sudjelovalo oko tisuću policajaca i veterinara koji su sedirali tigrove kako bi ih što bezbolnije prebacili na mjesto koje je pogodnije za njihov boravak. Prebrojeno je ukupno 137 odraslih životinja, no pravi šok uslijedio je kada je policija u samostanu pronašla zamrzivače u kojim su bila zamrznuta tijela 40 malih, tek okoćenih tigrića, dijelovi tijela i kosti odraslih tigrova, ali i drugih divljih životinja. Pretragom redovničkih soba pronađeno je još kostiju i dijelova tijela, a policija je jučer ujutro uhvatila i jednog od redovnika koji je automobilom pokušao napustiti kompleks samostana. Kod pretrage vozila pronašli su preparirane kože odraslih tigrova i amulete od tigrovih očnjaka, što je pobudilo sumnju da taj hram nije bilo nikakvo utočište za divlje životinje, nego farma tigrova koja je redovnicima donosila vrlo veliku zaradu.

Vjeruje se da redovnici u Kini prodavali tigrove kosti i dijelove njihovih tijela koji se u toj zemlji koriste u tradicionalnoj medicini. Tako su se u osnovi potvrdile sumnje brojnih organizacija za zaštitu prava životinja koje su upozoravale da je riječ o ilegalnom i nemoralnom biznisu koji donosi goleme profite.

No ne treba zaboraviti ni to da je hram tigrova bio vrlo popularno turističko odredište, a redovnici su ulaznice masno naplaćivali, i to osobito strancima koji su plaćali dvostruko višu cijenu nego Tajlanđani. Tako je svaki strani turist koji je želi maziti tigrove i s njima se fotografirati plaćao ulaznicu od stotinjak dolara. Zaštitarima životinja ovo druženje između turista i tigrova bilo je problematično – smatrali su da su tigrovi koji dolaze u kontakt s posjetiteljima žestoko sedirani. Bilo je i slučajeva da su se turisti žalili da su isprva mirni tigrovi odjednom postali agresivni, što možda upozorava na to da je sedativ koji su dobivali prestao djelovati. Iako je hram obilato zarađivao od turizma, prikazivao je da zaradu troši na tigrove. Sve optužbe da se bave ilegalnom trgovinom divljim životinjama uporno su odbijali.

Fotografija četrdeset malih lešina izvađenih iz zamrzivača doista je šokantna. Veterinari su procijenili da je riječ o tigrićima od samo dan ili dva, no nisu mogli procijeniti koliko su dugo mrtvi.

Turistička atrakcija

Foto: REUTERS

Stručnjaci iz uprave tajlandskim nacionalnih parkova kazali su da je iz svega jasno da su ti mrtvi tigrića za redovnike imali neku vrijednost, no nisu mogli dokučiti kakvu. Hram je na svome Facebook profilu prije nekog vremena napisao kako je mortalitet mladunčadi u hramu jako mali. Također su napisali kako su prije 2010. tigriće koji nisu preživjeli nakon okota kremirali, ali da su s takvom praksom prestali. Jedan Englez koji volontira u hramu kazao je kako su redovnici zamrzavali tigrove kako bi dokazali vlastima da ne trguju tigrićima koji su umrli prirodnom smrću, neposredno nakon okota. Volonteri koji rade u hramu vrlo su otvoreno izrazili svoje protivljenje policijskoj raciji i oduzimanju tigrova.

No World Wildlife Fund, organizacija koja se bavi zaštitom divljih životinja, pozdravio je ovu akciju i tajlandske vlasti pozvao da redovnicima trajno zabrane držanje tigrova. To je učinila i organizacija za zaštitu prava životinja Peta, koja već godinama upozorava da tigrovi u hramu žive u zatočeništvu i da im je uskraćeno sve što je njima kao živim bićima važno. Zalagali su se da tigrovi žive u prirodnom okruženju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije