Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovativna nastava

U Žakanju i Generalskom Stolu uče na tabletima

skola1
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/5
03.10.2013.
u 12:49

Područne škole, poput primjerice Ribnika, u kojoj je sedmero učenika od 1. do 4.razreda, mogu pratiti eksperimente u matičnoj

Ovako puno više naučimo. Nastava je jednostavnija, ali i zanimljivija – otkriva učenik osmog razreda OŠ Žakanje Luka Grgurić. Zadovoljan je i ponosan što je u generaciji učenika, koji imaju privilegij učiti preko tableta. Upravo su Žakanje i Generalski Stol jedine škole u Karlovačkoj županiji i među sedam u Hrvatskoj uključene u projekt “Škola 2.0 - učenje na daljinu” CARNeta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Krede i ploče tu su zamijenile suvremene tehnologije. I to ne samo u informatici, nego i ostalim predmetima, čak i glazbenom.

 Praćenje rada učenika

 U to se uvjerio i karlovački župan Ivan Vučić sa suradnicima. Ravnateljica OŠ Žakanje Vesna Hajsan Dolinar i OŠ Generalski Stol Dijana Zadrović upoznale su ih s velikim obrazovnim iskorakom u te dvije ustanove.

A kako tu izgleda u praksi učenici OŠ Žakanje pokazali su nam pretvarajući dekadski broj u binarni. Dok su se oni ‘mučili’ s brojem 26, njihov učitelj informatike Zoran Dimovski na svojem je tabletu pratio što radi svaki od učenika. Poredani su po brojevima kao u imeniku. Tako nastavnici mogu vidjeti jesu li učenici na pravom putu do točnog rješenja. Pametna naprava ne može se zloupotrijebiti, jer ih nastavnici mogu blokirati i učiniti da rade samo ono što im je zadano.

 – Ovo je puno lakši i zanimljiviji način provođenja nastave. Pomažem još nekim svojim kolegama da svladaju nove tehnologije. Učenici su oduševljeni, toliko da se neki šale da će pasti razred samo da mogu raditi na ovakav način – napominje Dimovski. I dok su se osnovci u Žakanju bavili binarnim brojevima, javili su im se kolege iz Generalskog Stola, koji su upravo ponavljali gradivo iz informatike.

Dvije županijske osnovne škole nastavu na daljinu mogu provoditi s preostalih pet u Hrvatskoj uključenih u ovaj projekt. Međutim, moguće je povezivanje i s oko dvije stotine hrvatskih škola, koje također u nastavi primjenjuju nove tehnologije.

Zasad je Žakanju i Generalskom Stolu vrlo važno što njihove područne škole mogu pratiti što se radi u matičnima. Tako primjerice sedmero učenika od prvog do četvrtog razreda Područne škole Ribnik može gledati izvođenje pokusa i eksperimenata u matičnoj školi u Žakanju. To uvelike olakšava učiteljici, koja svakog dana mora pripremati četiri različita nastavna programa.

 Uskoro i dvorana

 – Papirnata pedagoška dokumentacija otišla je u zaborav. Nastupilo je doba elektroničkog praćenja uspjeha učenika, učenja na daljinu i videokonferencije, te primjene digitalnih obrazovnih materijala. Još je važnije što učitelji sada imaju više vremena za kreativni rad – rekla je ravnateljica OŠ Žakanje Hajsan Dolinar. Osim toga, tu će uskoro biti otvorena i nova sportska dvorana.

Čeka se još samo uporabna dozvola. Za otprilike mjesec dana učenici OŠ Žakanje, sportaši i članovi KUD-a u novouređenim prostorima vrijednim 5,3 milijuna kuna trebali bi obavljati svoje aktivnosti. Devedeset posto novca osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja, a ostatak općina koja je desetak godina ukazivala na potrebu gradnje dvorane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije