Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŽNA SCENA

U Zagrebu ovršena djevojčica (12), četiri policajca su je nosila do auta

Zagreb: Tolušić uhićen, u Ured europskog tužitelja stigao je policijski kombi, stigli i odvjetnici
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija
20.01.2023.
u 17:54

Iz zagrebačke policije su rekli da su službenici postupali temeljem navedenog pravilnika na zahtjev suda, te su 13. siječnja 2023. "pružili pomoć vezano uz provedbu ovršnog postupka navedenog suda zbog predaje djeteta drugom roditelju"

Malu su četiri policajca doslovno nosila do auta. Ne krivim policiju, sutkinja im je naložila da primijene silu, ispričao je otac djevojčice (12) koja je prošlog petka temeljem pravomoćne i izvršne odluke Općinskog građanskog suda u Zagrebu predana majci. Otac je dodao kako sutkinja nije dozvolila hitnoj pomoći da pregleda dijete, te da je ovrha provedena unatoč prijavi koja je podnesena protiv majke zbog zlostavljanja, te u odsustvu posebne skrbnice koju je imenovao sud.

Identiteti oca, majke i djeteta poznati su redakciji 24Sata iz koje su pokušali kontaktirati i majku, no nije se javljala na mobitel.

Općinski građanski sud u Zagrebu izvijestio je da ne može davati informacije o ovom postupku jer se radi o maloljetnoj osobi te je javnost isključena iz suđenja. Pojasnili su kako Pravilnikom o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika Centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom prisilnog oduzimanja i predaje djeteta nije predviđeno da se na uredovanje mora pozvati posebnog skrbnika. Dodaju i da je sud u tim postupcima dužan postupati žurno.

Iz zagrebačke policije za 24Sata su rekli da su službenici postupali temeljem navedenog pravilnika na zahtjev suda, te su 13. siječnja 2023. "pružili pomoć vezano uz provedbu ovršnog postupka navedenog suda zbog predaje djeteta drugom roditelju". 

"Tijekom provedbe navedene odluke suda, a nakon što je duže od sat i pol pregovarala i uvjeravala dijete na predaju i postupanje po odluci suda, sutkinja-ovršiteljica izdala je policijskim službenicima, temeljem Pravilnika, nalog za uporabu sredstava prisile prema djetetu. Postupajući po navedenom nalogu, policijski službenici su prema djetetu, koje je prvo pružalo pasivni, a potom i aktivni otpor, uporabili tjelesnu snagu kao najblaži oblik prisile" kazali su iz policije. Navode kako je nakon toga njihova asistencija završila, a djevojčica je u pratnji roditelja prevezena na Rebro gdje je utvrđeno kako nije ozlijeđena prilikom postupanja.

"Općenito govoreći ovrha je provedba odluke u situaciji kada je izostala dobrovoljnost i suradnja roditelja u provođenju pravomoćne, izvršne sudske odluke. Sudski postupak koji prethodi ovrsi trebao bi biti jamstvo da je odluka donesena u tom postupku ona koja je za to dijete najbolja, odluka u kojoj se vodilo računa o dobrobiti djeteta i njegovom najboljem interesu" objasnila je za 24Sata Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Dodala je kako je dužnost roditelja pripremiti dijete na život po sudskoj odluci, a ne izbjegavati ju, te da je ovrha krajnja mjera do koje dolazi kada su "iscrpljeni svi drugi načini provedbe odluke suda".

Prema Pirnat Dragičević, svjesno nepoštivanje sudske odluke od strane roditelja nanosi djetetu neprocjenjivu štetu. "Nisam zagovornik ovrhe prisilnim oduzimanjem i uvijek sam za to da se dijete zaštiti od mučnih situacija prisilnog izvršenja, ali kad drugi načini nisu polučili rezultate onda to ostaje krajnje sredstvo provođenja sudske odluke o zaštiti djeteta" napominje pravobraniteljica.

VIDEO Butković: 'Propust je učinjen, tu nema natrag i nadam se da se ovo više neće dogoditi'

Ključne riječi

Komentara 38

DU
Deleted user
18:21 20.01.2023.

Strašno, strašno, strašno....pa kaj se dijete ništa ne pita? Dječja pravobraniteljica? Ona Severina, Kreveljača? Hoće biti sada neki prosvjed? Možeš misliti....

PE
Pendrek57
18:36 20.01.2023.

A majku vam pravobraniteljskom sudu.

DU
Deleted user
18:31 20.01.2023.

Boze sacuvaj,gdje zivimo?Pa ima li to dijete ikakva prava i ima li sutkinja djece?Vjerovatno iza ovoga stoji teska prica,ali to nije razlog ovakvoga postupanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije