Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maturantima predstavljeni novi programi hrvatskih i inozemnih sveučilišta

U Zagrebu otvorena 14. Smotra sveučilišta

smotra
Tomislav Miletić/PIXSELL
21.01.2010.
u 19:41

Srednjoškolci koji su posjetili smotru jednoglasno su zaključili kako će im ovaj događaj znatno olakšati odluku i kvalitetno ih pripremiti za naporni rad na fakultetima.

Više od 80 obrazovnih ustanova iz Hrvatske i inozemstva predstavili su se široj javnosti u prostorijama SC-a, a prvi put se na smotri predstavila i Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije.

- Veoma je značajna naša međunarodna suradnja s UN-om i tijelima EU za koje organiziramo i studijske posjete - rekao je predavač Goran Bandov.

Studentica treće životne dobi Slavica Šipicki veoma je zadovoljna odabirom visoke škole.

- Čitav radni vijek radila sam u PR-u i marketingu, ali čovjek osjeća potrebu da dobije nova znanja, zbog toga sam se i odlučila upravo za ovu školu. Vjerujem da su međunarodni odnosi budućnost ove zemlje i mladih studenata. Stručnjaci koji će proizaći iz ove ustanove bit će važan kadar za diplomatske odnose Hrvatske i svijeta - rekla je Šipicki.

Drugu stranu smotre iznio je dekan PMF-a Mladen Juračić koji se požalio kako pripreme nisu bile dobre.

- Ova se manifestacija napravila ubrzano tako da smo u to uletjeli nepripremljeni, najprije zbog državne mature koja nam je pobrkala sve planove. Iako smatram da su naši štandovi zanimljivi te da će posjetitelji dobiti sve potrebne informacije, 8. ožujka organizirat ćemo Dan fakulteta kako bi se ciljano predstavili školarcima iz drugih i trećih razreda srednje škole - rekao je Juračić.

Drugog mišljenja je bio ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs koji je bio pun riječi hvale, naglasivši kako je to “sjajna prilika za srednjoškolce da prikupe sve potrebne informacije, a sveučilištima kako bi se kvalitetno predstavila.”

Ministar se također osvrnuo i na toliko kritiziranu državnu maturu ustvrdivši kako će se "državna matura isplatiti". Dodao je kako vjeruje da će nova matura srednjoškolcima olakšati upise na fakultete.

Na upit smatra li Bolonjski proces i dalje dobrim modelom, Fuchs je odgovorio:

- Bolonjski proces je kontinuirani proces koji je dinamičan te su promjene uvijek moguće. Svake dvije godine održava se ministarska konferencija na tu temu, a uvijek predlažem dodatne analize kako bi se utvrdilo stvarno stanje i poboljšao proces.

Grad Zagreb, pokrovitelj Smotre sveučilišta, predstavljao je bivši predsjednički kandidat Milan Bandić.

- Već 10 godina imamo izvrsnu suradnju i nadam se kako će se sljedeće godine dio smotre moći organizirati u obnovljenom francuskom paviljonu - kratak je bio Bandić.

Srednjoškolci koji su posjetili smotru jednoglasno su zaključili kako će im ovaj događaj znatno olakšati odluku i kvalitetno ih pripremiti za naporni rad na fakultetima.

Smotru sveučilišta zainteresirani mogu posjetiti danas od 10 do 18 i sutra od 9 do 16 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije