Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAGANJE OD 8,5 MILIJUNA KUNA

U zagrebačkom Vjesniku i u Sisku uskoro uredi za obnovu

vjesnik
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
04.12.2021.
u 16:00

Natječaj za adaptaciju prostora u Sisku završio je, i to jednom ponudom, tvrtke V.V.G., koja se ponudila posao napraviti za nešto manje od milijun kuna

Vjesnik u Zagrebu, a u Sisku pored tržnice. Dvije su to lokacije na kojima će Ministarstvo graditeljstva ubuduće davati informacije o obnovi od potresa, zagrebačkog koji se dogodio prije gotovo dvije godine i banijskog, čija je prva godišnjica ovog mjeseca.

– Od podnošenja zahtjeva i prikupljanja potrebne dokumentacije pa sve do samog procesa realizacije obnove – čime će pomagati na Slavonskoj u metropoli i u Ulici Ivana Meštrovića na broju 28 u Sisku, pojasnili su u Ministarstvu, koje će, podsjetimo još jednom, dvije godine nakon potresa, savjetovati ljude kako popuniti zahtjev za obnovu svojih kuća.

U dva “one stop shopa”, kako nazivaju međuresorne urede koje planiraju otvoriti, uložit će se oko deset milijuna kuna, a mi ćemo prvo pojasniti sam koncept spomenutih “shopova”. Nije posebno komplicirano, ništa se ne kupuje, radi se o najobičnijim uredima u kojima će raditi zaposlenici različitih ministarstava, a ideja “one stop shopa” općenito jest da se na jednom mjestu nude različite usluge.

Krenut ćemo sa Siskom jer natječaj za adaptaciju tamošnjeg prostora završio je, i to jednom ponudom, tvrtke V.V.G., koja se ponudila posao napraviti za nešto manje od milijun kuna. Radi se demontaži i rušenju, zidarskim, keramičarskim, podopolagačkim, staklarskim i drugim radovima, ugradit će se PVC stolarija, dostaviti klime, popraviti instalacije. A budući da u Sisku već postoji svojevrsni “one stop shop” otprilike 700 metara od ovog koji se planira, Ministarstvo graditeljstva pitali smo i čemu još jedan. Neće biti dva, kažu nam.

Oko 70 službenika u Vjesniku

– Ministarstvo za potrebe izmještenog ureda danas koristiti ustupljeni prostor Fine na adresi Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1, dok je nova lokacija budućeg ureda, raspoloživog prostora od 250 četvornih metara u vlasništvu Republike Hrvatske. Javnom nabavom ugovorit će se radovi gradnje, adaptacije i oblikovanja prostora, koji će kao opravdani trošak biti financirani iz sredstava koje je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osiguralo u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – kažu nam u ministarstvu Darka Horvata, iz kojeg ističu i da će, uz službenike Ministarstva graditeljstva, u Sisku raditi i zaposlenici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Sedamdesetak državnih službenika trebalo bi se smjestiti i na drugom katu Vjesnika.

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL


– Postojeći prostor Press centra Vjesnik potrebno je u cijelosti rekonstruirati i prenamijeniti za potrebe uredskih prostora Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prema trenutačnim zahtjevima, u novouređenom uredskom prostoru trebalo bi projektirati urede koji će omogućiti smještaj pojedinačno za 4-5 državnih službenika u zapadnom dijelu prostora (izlaz na balkon) te bi u svojoj neposrednoj blizini trebali imati na raspolaganju konferencijsku dvoranu za oko deset osoba. Po mogućnosti, na raspolaganju bi trebao biti odvojeni sanitarni čvor (ako navedeno ne iziskuje znatno financijsko ulaganje). U prostoru, dalje prema istoku treba projektirati urede za državne službenike u kojima su smještena dva i više službenika po uredu. U dijelu prostora trebalo bi predvidjeti konferencijsku dvoranu površine oko 25 četvornih metara – kako će se koncipirati prostor od gotovo tisuću kvadrata, pojašnjava se u projektnoj dokumentaciji, u kojoj se navodi i da, pri projektiranju ureda za državne službenike, računa treba voditi da se maksimalno izbjegnu otvorena radna mjesta “zbog naravi posla koji se obavlja, potrebe za učestalim telefoniranjem i slično”.

Prostor u državnom vlasništvu

- U prikladnom dijelu prostora potrebno je osigurati čajnu kuhinju s prostorom za odmor, adekvatan broj sanitarnih čvorova te prostor za server-sobu i skladište uredskog te ostalog materijala – što će sve biti posao tvrtke koja se javi na natječaj, pojašnjava se u dokumentaciji, koju zainteresirani imaju vremena čitati do 5. siječnja.

Do tada Ministarstvo graditeljstva očekuje ponude za ovaj one stop shop, čije uređenje bi trebalo koštati 8,5 milijuna kuna bez PDV-a. Izuzev samog drugog kata, uredit će se i porta te ulazno stubište, za koje je ocijenjeno da su u lošem stanju, a osim uređenja interijera, radit će se i na sustavu grijanja, vodovoda te struje. Sam prostor u državnom je vlasništvu, Vjesnik kao lokacija odabran je, među ostalim, zbog svoje dobre gradnje i prometne povezanosti, a predviđa se i da će radovi produžiti rok trajanja objekta za pedeset godina.

>> VIDEO Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije