Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTONOV

U Zagreb sletio jedan od najvećih zrakoplova na svijetu

U Zagreb sletio jedan od najvećih aviona na svijetu Antonov
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/18
19.08.2019.
u 20:53

Motor će biti prebačen na specijalnu prikolicu te će izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Karlovca.

U zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman u ponedjeljak je sletio jedan od najvećih zrakoplova na svijetu - Antonov 124, a dopremio je dizelski motor težak 84 tone iz nuklearne elektrane Smolensk u Rusiji, koji će biti na remontu u karlovačkom Adriadieselu. 

Taj je dizelski motor i proizveden u karlovačkoj tvornici Adriadiesel, nekadašnjoj Jugoturbini, prije 42 godine. Služi za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u elektrani. Karlovački Adriadiesel će obaviti remont motora, izvijestila je večeras Hrvatska televizija (HTV).

 Motor će biti prebačen na specijalnu prikolicu te će izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Karlovca. 

"Rekao bih da je ovo povratak metalne industrije u Karlovačku županiju, grad Karlovac i cijelu Hrvatsku jer mnogo kooperanata će sudjelovati u remontu ovog motora koji je stigao u Zagreb", rekao je Almir Dervišbegović, zamjenik predsjednika Nadzornog Odbora Adriadiesel. Završetak remonta očekuje se potkraj godine.

 Danas u nuklearnim postrojenjima u istočnim zemljama radi oko 50 generatora hrvatske proizvodnje koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.  

U Zagreb sletio jedan od najvećih aviona na svijetu Antonov
1/18
Ključne riječi

Komentara 14

SJ
sjever
23:15 19.08.2019.

"Taj je dizelski motor i proizveden u karlovačkoj tvornici Adriadiesel, nekadašnjoj Jugoturbini"....hina, hina...taj je dizelski motor proizveden u jugoturbini, današnjem adriadieselu.

DU
Deleted user
09:45 20.08.2019.

Bila je ta Juga sila , vidi kakove motore su radili a i sve ostalo, a ovi moderni domoljubi nisu u stanju napraviti štipaljku za veš..

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
01:02 20.08.2019.

Braca Rusi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije