Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA NAPAST

U Zagorju otkriven japanski komarac koji prenosi različite viruse

komarac
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
24.03.2014.
u 14:00

Preferira područja kontinentalne klime, a rasprostranio se putem autoguma.

Nakon što je obalno područje Hrvatske proteklih nekoliko godina zauzeo tigrasti komarac i ondje je sada dominantna vrsta, u kontinentalnom području otkrivena je nova vrsta komarca, Aedes japonicus. Otkrila ga je mr. sc. Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ličinke na groblju

– Aedes japonicus podrijetlom iz Japana i Koreje invazivna je vrsta za koju je u laboratorijskim uvjetima dokazano da prenosi različite uzročnike bolesti, prije svega različite tipove encefalitisa, ali nije dokazan prijenos tih virusa u prirodi – navodi mr. Klobučar.

Kako je njegovo prisustvo prethodnih godina utvrđeno u Europi pa i u susjednoj Sloveniji, blizu granice s Krapinsko-zagorskom županijom, te kako je riječ o invazivnoj vrsti – vrste koje narušavaju biološku raznolikost područja u koje se nasele i istiskuju postojeću vrstu, biologinja i stručnjakinja za insekte koji prenose bolesti mr. Klobučar inicirala je istraživanje invazivnih vrsta komaraca u suradnji s kolegama iz krapinskog ZZJZ-a.

– U laboratoriju sam iz jaja koje je Aedes japonicus položio na jednoj lesonitnoj pločici razvila ličinke, a potom ličinke iste vrste pronašla u vazama na groblju u Đurmancu te na graničnom prijelazu Macelj – otkriva mr. Klobučar i objašnjava da se najvjerojatnije rasprostranio putem starih automobilskih guma u kojima leže jaja.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Komarci se inače najčešće množe u malim vodama stajaćicama kao što su poplavne vode, kanali, u bačvama u kojima se oko kuća čuva voda, primjerice za zalijevanje vrta, u odbačenim kantama i posudama u kojima se nakuplja voda te u starim karoserijama automobila, krupnom otpadu, začepljenim olucima, šahtovima, dupljama drveta, po dvorištima vulkanizerskih radnji... U prirodnim vodenim sustavima ih nema jer su im ribe u njima prirodni neprijatelji i jedu im ličinke. Japonicus preferira hladnija područja, u Njemačkoj je nađen na nadmorskoj visini višoj od 1800 metara. Brzo se širi: u SAD je u 13 godina preplavio 33 savezne države!

Kako ih suzbiti

– Ljudi mogu puno učiniti na suzbijanju komaraca ako se pobrinu da u svom okruženju, dvorištima, vrtovima i sl. ne stvaraju uvjete za legla komaraca – govori biologinja.

Donedavno smo o komarcima mislili samo kao o napasnicima, međutim, posljednjih 4-5 godina postali su važni prijenosnici uzročnika bolesti pa je važno uzorkovati ih i pratiti. Stoga je i ovogodišnji Svjetski dan zdravlja 7. travnja, kada i Zavod “Štampar” obilježava svoju 65. godišnjicu, posvećen upravo vektorima – organizmima koji su prenosioci uzročnika, a naglasak je pritom na komarcima.

>>Napadaju vas komarci češće nego ostale? Evo zašto

>>Komarci postali izborna tema u Vukovaru

Komentara 13

C0
cos 01
14:54 24.03.2014.

To je domaći komarac koji se je spetljal sa zagorskom vinskom mušicom.

KA
kafka
14:47 24.03.2014.

Japanski!? Možda nas zaraze radnim navikama. :-) .

TA
tamanitelj
16:00 24.03.2014.

Možda je pobjegao iz kumrovečke škole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije