Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENAĐUJUĆE MALO

U zadnje dvije godine u Hrvatskoj samo 63 osobe bez državljanstva

Lučin
Boris Ščitar/PIXSELL
26.05.2011.
u 13:42

Hrvatska će postati 38. članica UN-a koja je pristupila Konvenciji o smanjenju slučajeva bez državljanstva

- U protekle dvije godine u Hrvatskoj su zabilježena samo 63 slučaja osoba bez državljanstva, a to je iznenađujuće mali broj - upozorio je Šime Lučin (SDP) prilikom rasprave o potvrđivanju Konvencije o smanjenju slučajeva bez državljanstva.

Lučin je dodao da iako su u naše zakonodavstvo ugrađena osnovna i opća načela vezana uz državljanstvo, Zakon o državljanstvu u nekim je dijelovima arhaičan te bi trebalo donijeti novi.

Hrvatska će postati 38. članica UN-a koja je pristupila ovoj konvenciji i tako će dati svoj doprinos u smanjenju broja osoba bez državljanstva (apatridi), kojih je danas u svijetu čak 11 milijuna.

Zastupnik HNS-a Miljenko Dorić žalosnim je ocijenio činjenicu da je tek 37 članica UN-a do sada ratificiralo konvenciju. Pohvalio je odluku Hrvatske da im se pridruži i "uđe u bitku za smanjenje broja apatrida" Pohvalio je i uspješnu provedbu Nacionalnog programa za Rome koja je riješila brojne probleme Roma.

- Konvencija teži suzbijanju bez državljanstva od najranije životne dobi i zahtijeva od država ugovornica usvajanje propisanih standarda za stjecanje ili prestanak državljanstva - pojasnio je državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije