Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisan sporazum

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 100 hektara biti će posijano medonosnom biljkom facelijom

pčele
Patrik Macek/PIXSELL
06.04.2016.
u 15:06

Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić pojasnio je kako sijanje poljoprivrednih površina pod ovom biljkom donosi korist i pčelarima i ratarima.

Predstavnici Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Vukovarsko-srijemske županije potpisali su danas sporazum o provedbi Projekta sjetve medonosnog bilja – facelije. Kako je rečeno nakon potpisivanja sporazuma 950 kilograma sjemena biti će podijeljeno pčelarima koji će, u dogovoru s ratarima, ovoga proljeća zasijati do ovom biljkom oko 100 hektara poljoprivrednih površina.

-Facelija je dobra za pčelare jer se može sijati tijekom cijele godine. Jedna stabljika facelije na sebi može imati od pet do sedam tisuća malenih cvjetova, a poljoprivrednicima je od koristi njezina sjetva jer se u cijelosti zaorava te je i jedna vrsta nadomjestaka za gnojivo. Zanimljivo je da na jednom hektaru posijanom facelijom pčele mogu skupiti od 500 do 1000 kilograma meda- rekao je predsjednik županijskog Pčelarskog saveza Stipo Rimac.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić pojasnio je kako sijanje poljoprivrednih površina pod ovom biljkom donosi korist i pčelarima i ratarima. Prema njegovim riječima pčelari na taj način dobivaju medonosnu biljku koja cvijeta u vrijeme kada nema drugog medonosnog bilja dok u isto vrijeme ratari facelijom bitno poboljšavaju strukturu tla.   

-Do ideje o sjetvi facelije došli smo nakon poplave koja je prije dvije godine zadesila dio županjske Posavine. Tada smo radili analize poljoprivrednog tla pri čemu smo utvrdili nedostatak pojedinih kemijskih svojstava u tlu s kojega se povukla voda te je kao jedna od biljaka, koja bi pomogla obogaćivanju takvih tala, izabrana facelija. Prošle godine, zbog suše nismo bili u mogućnosti zasijati faceliju u Posavini pa ćemo to učiniti ovoga proljeća s time da smo sada projekt proširili na cijelu županiju- rekao je Matić. 

>> 'Pčele su mi izgorjele ni krive ni dužne. Strašno!' 

>> Francuz istrenirao pčele da proizvode med iz marihuane

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar sin
sin
15:48 06.04.2016.

Stvarno lijepa priča,ali zbilja je jedno ,a priča nešto drugo.Stvarno kad bi ovo bilo istinito onda bi med se prevozio cisternama,nadalje prekupci i ostali muljatori trebaju očito zaraditi sa ovim tzv.sjemenom facelije.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:41 06.04.2016.

Monsanto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije