Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko otkriće

U vremenskoj kapsuli pronađeni predmeti iz doba Hitlerova uspona

Adolf Hitler
Handout/REUTERS/PIXSELL
20.09.2016.
u 13:55

Vremensku kapsulu iz razdoblja prijeratnoga Hitlerova uspona otkrili su istraživači koji su i prije znali za njeno postojanje, ali im je dugo trebalo da točno lociraju mjesto na kojem je zakopana prije više od 70 godina.

Fotografije, novine, knjige, propagandni materijal i kovani novac iz razdoblja njemačkog nacizma našli su povjesničari-arheolozi u poljskome gradu Zlocieniecu, a pohranjeni su u "vremenskoj kapsuli" u obliku bakrenog cilindra. Među njima su i dva primjerka knjige "Mein Kampf", svojevrsne biblije Hitlerova nacističkog pokreta, piše britanski Independent.

Zlocieniec je do kraja rata 1945. godine, kad su istočni krajevi Njemačke priključeni Poljskoj, bio njemački grad Falkenburg. Vremenska kapsula, koja je poput predmeta u njoj pronađena u iznenađujuće dobrom stanju, otkrivena je na mjestu gdje se u tom gradu nekad nalazio stožer Nacional-socijalističke stranke. Sudeći po očuvanim novinama koje su tek sada 'ugledale' svjetlo dana, predmeti datiraju iz 1934. godine.

Vremensku kapsulu iz razdoblja prijeratnoga Hitlerova uspona otkrili su istraživači koji su i prije znali za njeno postojanje, ali im je dugo trebalo da točno lociraju mjesto na kojem je zakopana prije više od 70 godina.

Da bi se probili do tog mjesta morali su otkopati veliku količinu građevinskog materijala, paziti na preostale bombe zaostale iz Drugoga svjetskog rata i probijati debele slojeve betona.

Dr. Marcin Peterleitner, voditelj arheološke ekipe koja je otkrila kapsulu, kazao je da su predmeti pronađeni u njoj savršeno očuvani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije