Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekapacitirani

U višim razredima OŠ Novska tiska se više od 30 učenika

oš novska
Zlatko Putar/VLM
13.09.2010.
u 16:15

OŠ Novska upisalo je 963 učenika, a OŠ Popovaču njih 911. No, nedostatak prostora prvašiće ne zanima, oni su zadovoljni

Dvije osnovne škole s najvećim brojem učenika u Sisačko-moslavačkoj županiji su one u Novskoj i Popovači. Prekapacitiranost i stari objekti objema zadaju poprilične muke.

Ne daju im dozvolu

Više od 100 prvašića upisano je ove godine u OŠ Popovača. Ukupno je 911 učenika u školi, što je na gornjoj granici popunjenosti, a nova zgrada još se nije počela graditi.

– Projekt i zemljani radovi završeni su lani u listopadu. Međutim, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije dalo odobrenje za gradnju, traže da škola bude projektirana za rad u dvije smjene. U projekt i zemljane radove uloženo je 4,5 milijuna kuna i izmjena projekta previše bi stajala. Za rad bismo koristili novi i sadašnji objekt, i ne vidimo zašto radovi nisu započeli – kazao je Stanislav Kos, ravnatelj Osnovne škole Popovača. Iako mjesta nedostaje, to nimalo ne smeta prvašićima, koji su se dobro su se snašli u prvim danima nastave.

– Sviđa mi se u školi, ima puno djece s kojom se mogu družiti, a od predmeta mi se zasad najviše sviđa matematika. Računati i pisati sam već naučila u maloj školi – ispričala je svoje prve dojmove Tatjana Ivatek. Za razliku od Popovače, u Strušcu su zbog malog broja učenika spojeni prvi i drugi razred.

Njemački u međusmjeni

Od Popovače veći broj učenika ima Osnovna škola Novska, njih 963. Prijašnjih godina bilo ih je i više od tisuću. Ne pomaže ni rad u dvije smjene. Naime, neke predmete, poput informatike, mogu slušati samo u drugoj smjeni, a nastavu njemačkog jezika u međusmjeni, jer je djelatnici drukčije ne mogu organizirati. Pored 963 učenika u školi, na nastavu stranih jezika dolaze još i oni iz područnih škola.

– Novu školu čekamo zadnjih 20 godina. Projekt postoji, Grad Novska osigurao je dva milijuna kuna za otkup zemljišta, a izgradnju treba financirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta iz pretpristupnih fondova, no investicije su, valjda zbog krize, stale. Stara zgrada stalno se obnavlja, no to je krpanje, ništa dugotrajno – objašnjava ravnateljica Antonija Mirosavljević. Krov curi, a dvorana i još neke prostorije neprestano prokišnjavaju. Sisačko-moslavačka županija, koja je osnivač, financira popravke na školi, no za gradnju nove ipak su potrebna znatna sredstva, koja mora osigurati Ministarstvo. Osim neprestanih popravaka, djelatnici imaju problema i s kapacitetom, pa su tako i blagovaonica i zbornica preuređene u učionice. U višim je razredima i do 30 učenika po odjelu, a u petim razredima nešto ih je manje, oko 20. Djelatnici škole zasad se snalaze, no nadaju se da će gradnja nove ustanove u Novskoj konačno doći na red.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije