Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rak

U više pacijenata sumnja u rak pluća i tuberkulozu

rak (1)
presnimila Lj. Risek
30.11.2012.
u 13:21

Ravnatelj bolnice dr. A. Golub: Od ukupnih izdataka za lijekove u našoj bolnici, 20 do 40 posto otpada na citostatike za kemoterapije

Čak 125 građana (među njima 40 posto pušača) zabrinutih za svoje zdravlje, u deset dana trajanja akcije Korak ispred raka pluća došlo je u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Klenovniku te snimilo pluća i obavilo pregled kod specijalista – pulmologa. I dok je u 76 posto osoba nalaz snimke pluća bio u granicama normale, ostali su upućeni na daljnje obrade. Dvadeset i četiri osobe upućene su funkcionalne kardiološke i plućne obrade, dok se kod nekoliko osoba posumnjalo na rak pluća i tuberkulozu, pa su i one upućene na dalje pretrage.

   Bilanca je to desetodnevne akcije što su je proveli Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad“? i medicinsko osoblje klenovničke bolnice. Riječ je o duboko humanoj akciji, kojom je bolnica svim zainteresiranim građanima omogućila besplatno RTG snimanje pluća bez uputnice, a liječnici i medicinske sestre su im, također besplatno, na raspolaganje stavili svoje znanje i vrijeme.

- Ako se rak otkrije u ranoj fazi, na vrijeme se može operirati i čovjeku spasiti život. Akcija jest bila trošak za Bolnicu Klenovnik, ali neusporediv prema visokim troškovima dijagnostike i liječenja pacijenata oboljelih od raka pluća. Ovisno o tipu tumora, i terapijski pristup je različit, pa tako CT snimanja stoje od 800 do 1500 kuna, PET CT od 8.000 do 10.000 kuna, a kemoterapije od 1.500 do 19.000 kuna. Od ukupnih izdataka za lijekove u našoj bolnici, čak 20 do 40 posto otpada na citostatike za kemoterapije – kaže dr. Golub te stoga i dalje poziva da se liječniku jave osobe s najčešćim simptomima raka. A to su umor, gubitak apetita i težine, kašalj dulji od dva mjeseca, teže podnošenje napora, bol u prsištu, iskašljavanje krvi.

    Rak pluća vodeće je maligno oboljenje među muškarcima, a broj oboljelih progresivno se povećava iz godine u godinu.

- U našoj bolnici lani je obavljeno 1100 bronhoskopija, glavne dijagnostičke metode kojom se otkriva bolest. Sam sam obavio više od 500 bronhoskopija, a rak je ustanovljen u 168 osoba, najviše u dobi između 50 i 60 godina. To je visok postotak, premda je riječ o bronhoskopijama provedenim kod ciljane populacije – tvrdi dr. Golub. Podmukla je to bolest, jer u ranoj fazi nema nikakvih simptoma. U Klenovniku se dijagnostika obavlja za pacijente iz sjeverozapadne Hrvatske, Slavonije i Bosne, a o tome koliko ta bolest kosi pokazuje i podatak da u bolnici, zbog velikog broja oboljelih i prebukiranih bolničkih kapaciteta, kemoterapije od lani daju samo pacijentima iz Varaždinske županije. U akciju se uključila i Udruga Kaj sad?, koja svojom pomoći ulijeva nadu pacijentima da uz potporu svojih obitelji i medicinskog osoblja te međusobnom komunikacijom mogu pobijediti tešku bolest.

   Kao i prvu takvu akciju, održanu preklani, i ovu je medijski pomogao Večernji list.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije