Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLONAMJERNI SOFTVER

U velikoj akciji FBI-a i Europola pali kibernetički kriminalci u Hrvatskoj: Izvršen pretres u sisačkoj tvrtki

hakeri
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/5
13.02.2024.
u 22:32

Obavljen je pretres jedne tvrtke na području Siska i uklonjen je ključni dio mrežne infrastrukture koja se koristi za kibernetičke napade.

Velika međunarodna istraga koju vode FBI i Europol nije zaobišla ni Hrvatsku. Traže internet kriminalce koji su prodavali softver za tajno pristupanje i povezivanje s računalima žrtava. Uhvatili su tako i ekipu u Hrvatskoj. Preko zlonamjernog softvera povezivali bi se na računala drugih osoba i tako dolazili do osobnih podataka žrtava.

Istraga je policiju dovela i do jedne sisačke firme, piše Dnevnik Nove TV. Osim u Hrvatskoj, uhićena su dvojica u Malti i Nigeriji. Obavljen je pretres jedne tvrtke na području Siska i uklonjen je ključni dio mrežne infrastrukture koja se koristi za kibernetičke napade.

Stručnjak za informacijsku sigurnost Alen Delić rekao je da je "hrvatska policija imala kapaciteta provesti određene dokazne radnje koje su dovele do toga da se ove domene sruše i da se uhite osobe koje stoje iza cijele akcije".

Jakov Kiš iz Nacionalnog CERT-a objasnio je što se sve može učiniti sa zlonamjernim softverom, poput Warzonea koji je bio oružje kriminalaca iz ove skupine. "Vrsta malwarea može pratiti što tipkate po tipkovnici, što gledate na zaslonu, može stvarati ekranske slike vašega zaslona, može pratiti vašu web-kameru, preko nje vas promatrati, može pratiti vaše datoteke, zaključati ih, a može čak i koristiti vaše računalo za napad drugog računala, odnosno za širenje tog malwarea", rekao je Jakov Kiš iz Nacionalnog CERT-a.

VEZANI ČLANCI:

"Građani bi trebali paziti da ne nasjedaju na phishing, na sumnjive mailove, da ne preuzimaju nepoznate datoteke i ako primijete da se na njihovu računalu događaju čudne stvari, da svakako provjere sa stručnim osobama kako bi se ta prijetnja uklonila", poručio je Kiš.

VIDEO Google otkrio koji su mobiteli laka meta hakerima: Provjerite je li vaš među njima

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije