Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muke se nastavljaju

U uzavreloj atmosferi u Grčkoj sve je moguće pa i novi izbori

Alexis Tsipras
Reuters/ PIXSELL
08.05.2012.
u 20:00

Vođa radikalne ljevičarske stranke Syrize dobio je mandat za sastavljanje nove vlade, no male su šanse da u tome i uspije.

Grčka se nalazi na rubu političkog kaosa. Stranka koja je osvojila najviše glasova (Nova demokracija) imala je tri dana da pokuša sastaviti vladu, ali objavila je da nije u stanju to učiniti. Drugi pokušaj ima koalicija radikalnih ljevičara Syriza, ali šanse da oni uspiju također nisu velike. Njihov čelnik Alexis Tsipras izjavio je da će pokušati oformiti koaliciju koja će se zalagati za raskid ugovora s EU i MMF-om kojim je Grčka dobila financijsku pomoć. U međuvremenu, desni radikalizam potpaljuje vatru, što je pokazala i scena na početku konferencije za novinare Zlatne zore.

Kao u logoru

Krupni i ćelavi batinaš postrojavao je okupljene novinare uoči ulaska predsjednika stranke u prostoriju. “Ustaj, ustaj! Pokaži poštovanje!”, urlao je vatreni pristaša u atmosferi koja je podsjećala na logor. Novinari koji nisu željeli ustati bili su izbačeni. Zatim je predsjednik stranke zaprijetio svima koji mu nisu mili: imigrantima, globalnim financijašima, medijima...Na drugoj strani spektra – s manje prijetnji, ali s podjednakim stavom protiv cijelog svijeta” – nalaze se radikalno lijeve stranke. Koalicija ljevičara sada pokušava sastaviti vladu, ali njihovo protivljenje reformama eliminira stranke centra kao potencijalne partnere, a bliska Komunistička partija (8,48 posto) najavila je da neće ni u kakvu koaliciju. Nakon toga, Socijalistička stranka (13,2 posto) dobit će svoju šansu da sastavi vladu. Socijalisti i Nova demokracija, dvije dosad najvažnije stranke u Grčkoj, ostvarile su povijesno niske rezultate.

Opasnost za Europu

Grci su kaznili one koji ih tjeraju na štednju, ali nisu odabrali one koje im nude realno rješenje, već one koji bi mogli produbiti kaos. Nakon izbora, šanse za izbacivanje Grčke iz eurozone čak su do 75 posto, objavili su analitičari. Odustane li Grčka od rezova i reformi, ostat će bez pomoći kreditora i mogla bi biti financijski rastrgana u kaotičnom bankrotu. To ponovo donosi opasnost za cijelu Europu.

– Izlazak Grčke iz eurozone pokazat će da ne postoji dugoročan plan za Europu, što će dovesti će do kaotičnog raspleta u ostatku eurozone – izjavio je Kenneth S. Rogoff, bivši glavni ekonomist MMF-a.

Komentara 16

AN
anaMsicjar
20:07 08.05.2012.

Grcka proizvodnja je pala za 15.5 % u prosincu u odnosu na godinu dana ranije. Industrijska proizvodnja je pala za 11.3 % usporedjeno sa minus 7.8 % u studenom. Nezaposlenost se povecala na 20.9 % u studenom od 18.2 %18.2 % od mjesec prije, a od tada svaki dan sve je gorije Kako ce Grcka moci otplacivati dodatni zajam od $150 milijardi ako dosadasnji nisu mogli?????????? Nude li Grckoj taj silni novac za poticaj privrede ili da imaju cime otplacivati nadolazece rate duga? ( ZNAseKOMU) Bagra lansira kako su Grci lijencine i veliki neradnici. Ali cinjenice nam govore nesto potpuno drugo. Grci su radini i imaju najduzi radni dan( prosjek je 42 sata na tjedan ,usporedite ostale drzave). Cak sada za sve okrivljuju Njemacku,nazivaju je 4-tvrtim Rajhom a situaciju u Grckoj “privrednim holocaustom.” Za sve su krivi spanjolski ,islandski,portugalski ,grcki,italijanski ,itd,radnici a nikako banksteri. Divide et impera!!!

AN
anaMsicjar
20:11 08.05.2012.

Tvrde kako su Grci lijeni i da imaju glomaznu administraciju. Dobro ,pogledajmo malo tu drzavnu administraciju. Najniza je u Singapuru sa 6.35 % a najvisa u Svedskoj sa 33.87 %. Ispod 10 % su jos Japan i Tajvan. Danska imaa 32.3 %,Norveska 29.25 %,Finska 26.31% odmah iza je Madjarska.Slijedi Grcka sa 22.3 % i Poljska nesto iznad 20 %........ dakle ni to ne drzi vodu....problem nije lokalne prirode posto grcki slucaj ,manje vise imaju sve drzave svijeta PROSJECNI Grk radi 42 sata na tjedan, prosjecni Amerikanac 25, Britanac 21, Francuz 18, Italijan 17,itd Od onih koji imaju PUNI radni dan Austrijanci i Grci rade najdulje sa 43.7 sati na tjedan. Slijede Britanci sa prosjekom od 42.7. ....toliko o LIJENIM Grcima GDP Njemacke per capita je oko $35,000,GDP Grcke je oko $30,500. ...... sad lijepo usporedite Hrvatsku i druge drzave Europe

AN
anaMsicjar
20:04 08.05.2012.

Ha,haaaaaaaaaaaaaaaa.haaaaaaaaaaaaa Grckoj su otpisali 100milijardi eura( prelili su iz jedne posude u drugu,posto je netko taj novac izgubio). Oprostili su 70 % grckog duga a novac su izgubili razni umirovljenicki fondovi i privatni ulagaci. 100 milijardi eura je jednostavno isparilo.Potomtom su Grckoj dodatno posudili 130 milijardi eura od cega ce Grcka dobiti svega 19% sto je oko 25 milijardi eura dok drugo odlazi stranim bankama. I sad je Grcka toboze u boljoj situaciji nego ranije. Ma kome oni sole pamet !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije