Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Upravu HEP-a HNS-ovci i prijatelj ministra Vrdoljaka

Čačić postavlja svoje stranačke prijatelje, Linić svoje SDP-ovce, Komadina svoje Riječane, a čak se i IDS tuče za dio kolača.
04. veljače 2012. u 14:00 85 komentara 555 prikaza
'16.03.2010., Zagreb - U dvorani Ivana Kukuljevica u Saboru Vesna Pusic i Zlatko Koracevic odrzao je tiskovnu konferenciju na temu poticajne stanogradnje, POS. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/6

Iako se u vladi vapilo za kriznim menadžmentom za spas države, a već su počele i pripreme koje će im omogućiti plaće u rangu menadžera privatnih sektora, odabir vodstva javnih tvrtki pokazuje da se taj elitni poslovni sloj ipak bira ponajprije stranačkim bojama i osobnim vezama.

Zanosne sestre

Na čelo Hrvatske elektroprivrede dolazi Zlatko Koračević, bivši HNS-ov saborski zastupnik iz izborne jedinice svoga šefa Radimira Čačića. Društvo u upravi radit će mu Tomislav Šerić i Zvonko Ercegovac koji u HEP stižu iz osječkog bazena. Prvi je od studentskih dana prijatelj s osječkim HNS-ovim dogradonačelnikom, sadašnjim ministrom graditeljstva Ivanom Vrdoljakom. No nije član HNS-a. Z. Ercegovac nije želio reći pripada li ijednoj stranci, no ima 24-godišnju karijeru u HEP-u. Trenutačno je direktor osječkog Sektora opskrbe HEP-Plin. Nijednom nije službeno potvrđeno da će biti članovi uprave pa su škrti u razgovorima.

T. Šerić kazao je da je završio elektrotehniku i poslijediplomski studij, a MBA izobrazbu prošao je u Parizu. Ercegovac je završio elektroenergetiku na FER-u i poslijediplomski iz organizacije i menadžmenta na Ekonomskom fakultetu.

Zanimljiv je i povratak Linićevih kadrova u Croatia osiguranje. Za šefa Nadzornog odbora dolazi Marijan Ćurković, šef CO-a iz Račanova vremena. Poznat je po aferi u kojoj je gradnju zgrade CO-a dogovorio izravnom pogodbom, a kvadrat gradnje platio 3400 eura. Prije dvije godine je umirovljen, no prije nekoliko mjeseci rehabilitiran je na ugovor o djelu kao savjetnik pripreme privatizacije CO-a. U upravu CO-a najavljen je Krešimir Starčević, nekadašnji zamjenik šefa Hrvatskog fonda za privatizaciju, kojega USKOK istražuje ili je istraživao u više slučajeva – od privatizacijskih procesa do uloge u prodaji nekretnina u Hypo Alpe-Adria banci. Na početku karijere radio je u uredu odvjetnika Hanžekovića, potom u uredu Porobija@Porobija. Potom se seli u Tvornicu duhana Rovinj, odnosno Adris grupu. U Fond je došao kao zamjenik Hrvoju Vojkoviću, a 2004. prelazi u Hypo Alpe-Adria banku, gdje preuzima mjesto potpredsjednika uprave.

HNS bi volio imati svoje ljude i u tvrtkama koje nisu pod direktnim nadzorom Čačića i njegovog resora. Tako se kao moguća nova čelnica Hrvatskih autocesta spominjala članica te stranke Alenka Čičin Šain, no ta bi tvrtka ipak trebala biti pod kontrolom SDP-a. Kao kandidat za predsjednika uprave HAC-a tako se spominje Ivo Karamatić, čelnik socijaldemokrata u Pločama. Kao kandidat za upravu HAC-a, tvrtke koju su potresle u HDZ-ovo vrijeme brojne afere, navodi se i Mijo Bezer, koji je bio pomoćnik ministra prometa u Račanovoj vladi.

Zapaljeni automobil

Za čelno mjesto Hrvatskih cesta pak jedan od glavnih pretendenata je IDS-ov kadar Edo Kos, sadašnji zamjenik gradonačelnika Poreča. Kos nam je potvrdio da je kandidat za to mjesto, no to tek treba odlučiti Nadzorni odbor te tvrtke. Kazao nam je da je magistrirao na cestogradnji i da je stoga stručan za taj posao. Kos je poznat po tome što je bilo nekoliko napada na njega i njegovu imovinu pa mu je svojedobno netko i automobil zapalio. Komadina bi, prema nekim informacijama, za čelnika jedne cestarske tvrtke u svom resoru volio postaviti svog Riječanina Narzija Dalsasu, sadašnjeg direktora tvrtke Cesta – Rijeke. No on nam je rekao da ne zna ništa o tome.

Zlatko Koračević - HEP Nekadašnj

Zlatko Koračević - HEP

Nekadašnji je načelnik Općine Bednja, a sadašnji član vijeća iste općine. Od 2005. do 2008. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Na visokim pozicijama počinje se spominjati 1996. godine kada je član nadzornog odbora, a potom i predsjednik uprave Tvornice stolica Lepa u Lepoglavi.

Tomislav Šerić - HEP

Vodio je 2008. godine gradsku tvrtku Osječki promet i gospodarstvo u kojoj ga je za direktora postavio fakultetski kolega Ivan Vrdoljak. Godinu poslije ta se tvrtka spojila s Poduzetničkim inkubatorom BIOS te ih Šerić vodi do sada. Završio je elektrotehnički fakultet, smjer energetika.

Zvonko Ercegovac - HEP

Zvonko Ercegovac u Hrvatskoj elektroprivredi zaposlen je već 24 godine. Završio je elektroenergetiku na elektrotehničkom fakultetu, a na poslijediplomskom studiju specijalizirao je organizaciju i menadžment. Trenutačno vodi Sektor za opskrbu-plin u Osijeku.

Edo Kos - Hrvatske ceste

Dogradonačelnik Poreča Edo Kos spominje se kao kandidat za čelno mjesto ili barem člana Uprave Hrvatskih cesta. Kos je član IDS-a. Kaže da je poslao svoju biografiju u Zagreb jer je tako dogovoreno među vladajućim strankama da svaka od njih predloži svoje stručnjake.

Krešimir Starčević - CO

Bio je zamjenik šefa Hrvatskog fonda za privatizaciju u doba premijera Ivice Račana i tadašnje koalicije. Prije toga radio je u Tvornici duhana Rovinj i po odvjetničkim uredima, a nakon karijere u Fondu zaposlio se u upravi Hypo Alpe Adria banke. Sumnjičilo ga se u više afera.

Marijan Ćurković - CO

Nekad je sjedio na čelu uprave Croatia osiguranja, a prije dvije godine otišao je u mirovinu. U tu osiguravajuću tvrtku rehabilitiran je prije nekoliko mjeseci da se bavi privatizacijom tvrtke. U poslovnim je krugovima poznat kao kvalitetan kadar u poslovima koji se bave osiguranjima.

Mijo Bezer - HAC

Mijo Bezer jedan je od mogućih članova ili mogući predsjednik uprave Hrvatskih autocesta. U Račanovoj vladi bio je pomoćnik ministra prometa i veza te član nadzornih odbora Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta. Vodio je nekoliko prometnih poduzeća.

Ivo Karamatić - HAC

Čelnik SDP-a Ploča Ivo Karamatić jedan je od kandidata za predsjednika uprave Hrvatskih autocesta. No Karamatić je u kombinaciji, kako se priča, i za neka druga mjesta u državnim tvrtkama. Član je uprave Pločetransa, a vlasnik je tvrtke K-ing za građevinarstvo i trgovinu.

Komadini se Linić i Čačić miješaj

Komadini se Linić i Čačić miješaju u resor

Najveći problem s imenovanjima u svom resoru, kako kažu dobro upućeni, ima ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina. Osim što je naslijedio u svom sektoru brojna poduzeća u kojima je za bivše vlasti cvjetala korupcija pa ne može naći prikladan kadar za njih, u izbor mu se miješaju i drugi ministri iz Vlade. Tako za neke tvrtke iz Komadinina resora svoje kandidate ima ministar financija Slavko Linić, primjerice Marijana Drempetića za HŽ-a. A i ministar gospodarstva Radimir Čačić rado bi postavio svoje ljude u tvrtkama poput HAC-a.

Sessa: Čačić potkopava povjerenje u sudb

Sessa: Čačić potkopava povjerenje u sudbenu vlast

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) neprimjerenom smatra izjavu Radimira Čačića u kojoj je za Srećka Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog na godinu dana zatvora, rekao da se protiv njega vodi politički potaknut postupak!

– U društvenom ozračju u kojem se političari čine svemoćnima, komentarima i očekivanjima političara o sudskom postupku koji traje i o njegovu očekivanom rješenju, kao što je i ovaj prvog potpredsjednika Vlade RH, potkopava se povjerenje javnosti u sudbenu vlast te se nanosi i nepopravljiva nepravda strankama u postupku – ističe UHS, koji drži da ovakve izjave štete i osobi kojoj se sudi.

– Tko će u javnosti vjerovati da presuda, kada bude pravomoćna, ma kakva bila, nije politički motivirana – kaže predsjednik UHS-a Đuro Sessa. (dij)

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • tom:

  taj koračević se razumije u HEP koliko i moja baka u programiranje u JAVI! no baka peče izvrsne kolače! za tog koračevića nisam baš siguran?!

 • glasovi_staklene_boce:

  Kada će DORH početi češljati poslove ove vlade i drugova? Pa morat ćemo izgraditi barem još dva Remetinca za članove kukuriku koalicije.

 • Avatar HipnosPajdaš
  HipnosPajdaš:

  Da....nastupile su promjene....i to sramotne.