Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKAZI Zabrinjavajući podaci iz čakovečkog Zavoda za zapošljavanje

U tromjesečju je bez posla ostalo 1100 ljudi

17.04.2009.
u 17:49

Kći mi je prije godinu dana završila srednju školu za tehničara računalstva i strojarstva.

Gdje steći iskustvo
Još traži posao, a najviše me živcira to što svi traže od tri do četiri godine radnog iskustva. Pa gdje djevojka od 20 godina može steći toliko iskustva? - ljutila se majka 20-godišnjakinje ispred ulaza u čakovečku područnu službu Zavoda za zapošljavanje.

Nitko od građana koji su došli radi redovite prijave u zavod nije bio raspoložen za fotografiranje. Kažu da bi si time samo otežali potragu za poslom. - Što da vam kažem? Kako mi u Calzedoniji nisu produljili ugovor? Imam doma malo dijete i hitno mi treba posao. Ni kao konobarica se više nije lako zaposliti - kazala je žena, koja se nakon otkazivanja ugovora došla prvi put prijaviti u HZZ.

A u evidenciji burze na kraju ožujka bile su 5702 nezaposlene osobe, dva posto više nego na kraju veljače. Nezaposlenost, dakle, i dalje raste. - Rast nezaposlenosti obilježio je cijelo prvo tromjesečje ove godine.

Nezaposlenost je rasla prosječno 3,8 posto mjesečno u odnosu na prošlu godinu. U evidenciju je prijavljeno 1618 osoba, a brisano 1025. Iz radnog odnosa došle su 1102 osobe, uglavnom iz prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine. Razlog je neproduljivanje ugovora na određeno vrijeme ili smanjenje opsega poslovanja - kaže Marina Kodba, iz odjela za analitiku HZZ-a.

Tijekom ta tri mjeseca zaposlene su 542 osobe, što znači da je barometar zapošljavanja u minusu za 560 radnih mjesta. Zanimljivo je da je izmijenjena i struktura nezaposlenih osoba, pa je tako smanjen udjel žena i starijih od 50 godina, a smanjen je broj onih koji posao čekaju dulje od godinu dana.

- Ti pokazatelji, iako tako na prvi pogled izgleda, nisu nužno pozitivni jer su rezultat otežanih prilika u poslovanju. Prijavio se veći broj građana koji se nisu uspjeli u kratkom roku ponovno zaposliti - ističe M. Kodba. Na nedavno održanom sajmu poslova prikupljeno je čak 1500 životopisa, a poslodavci su najavili zapošljavanje najmanje 270 ljudi u idućih šest mjeseci.

Pet traženih zanimanja
Nalazi anketiranja poslodavaca ulijevaju dozu optimizma jer su iskazali potrebu za 1825 radnika. Pet su najtraženijih zanimanja šivač, prodavač, zidar, bravar i konobar. Traže se i vozači, keramičari, zavarivači, elektroinstalateri i akustički izolateri.

- Nezaposleni posao prije svega mogu očekivati u tekstilnoj i metaloprerađivačkoj industriji te građevinarstvu. Ekonomisti, cvjećari, vrtlari i frizeri nisu na listi potreba poslodavaca - ističe M. Kodba.


Nezaposlenost manja samo u Novom Marofu

Potkraj ožujka u HZZ-u u područnoj službi Varaždinu evidentirano je 7986 nezaposlenih osoba. U odnosu na veljaču to je 183 nezaposlenih više. Nezaposlenost je rasla u svim dijelovima Varaždinske županije osim na području novomarofskog HZZ-a, gdje je smanjena četiri posto. Tijekom ožujka na Zavod je došlo 906 novih osoba, od kojih izravno iz radnog odnosa čak 624. Nastavlja se potražnja radnika na proizvodnoj liniji, kojih je nedostajalo 90. Nedostaje i puno prodavača (48), a nakon njih traženi su bili zidari, tesari, konobari, armirači te drvoprerađivači. U Varaždinskoj županiji nezaposleno je 4589 žena, što je visokih 57 posto nezaposlenih. (iv)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije