Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zmajlović u Klanjcu

'U tri i pol godine pokrenuli smo projekte vrijedne 2,2 milijarde kuna, a Zagorci u tome prednjače'

Mihael Zmajlović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
06.10.2015.
u 14:35

Dodao je i kako je za ostale projekte energetske učinkovitosti koji se provode u Krapinsko-zagorskoj županiji, ove godine dosad odobreno 173 projekata energetske obnove obiteljskih kuća vrijednih 13 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Mihael Zmajlović, danas je posjetio Klanjec i u pratnji zagorskog župana Željka Kolara i gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, razgledao obnovljenu zgradu klanječke Gradske uprave. Ministar je rekao kako su u posljednje tri i pol godine pokrenuti projekti energetske učinkovitosti vrijedni 2,2 milijarde kuna, a Krapinsko – zagorska županije u tome prednjači.  

- Obnavljaju se kuće, stambene zgrade, škole, uredi, upravne zgrade gradova i općina, smanjujemo potrošnju energenata i time čuvamo okoliš, a kako su na tim projektima angažirane i lokalne  tvrtke i obrti, povećava se i broj zaposlenika kod domaćih poduzetnika, rekao je Zmajlović.

Dodao je i kako je za ostale projekte energetske učinkovitosti koji se provode u Krapinsko-zagorskoj županiji, ove godine dosad odobreno 173 projekata energetske obnove obiteljskih kuća vrijednih 13 milijuna kuna.

Direktor Fonda za energetsku učinkovitost Sven Müller istakao je kako je ove godine u cijeloj Hrvatskoj odobreno 205 projekata energetske obnove nestambenih zgrada u vrijednosti od 360 milijuna kuna, a župan Željko Kolar se nadovezao kako u Zagorju ima devet ovakvih projekata obnove vrtića, škola, upravnih zgrada općina i gradova vrijednih 16 milijuna kuna.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek rekao je pak kako je obnova klanječke Upravne zgrade u ovoj prvoj fazi koštala oko 1,3 milijuna kuna, od čega Fond sufinancira projektnu dokumentaciju i 40 posto troškova.

- Zgrada će sada trošiti znatno manje energije za grijanje. Obnovljeni su krovište, vanjska stolarija i fasada, rekao je Brlek, dodajući kako će ušteda na grijanju sada biti veća od 30 posto, a u drugoj fazi kad se namjerava napraviti zajednička kotlovnica sa zgradom Doma zdravlja s grijanjem na biomasa ušteda biti i veća od 70 posto.

Ministar je potom obišao i dvije obiteljske kuće na području Klanjca – obitelji Greblički koji su ove godine promijenili stolariju te mlade obitelji Išek, koji su uz poticajna sredstva od 40 posto u svoju novu obiteljsku kuću ugradili stolariju, a nakon toga napravili i fasadu.

>> Jeste li znali kako pametnim odabirom možete ostvariti maksimalne uštede?

>> Energetska učinkovitost 
otvorit će u deset godina 50.000 radnih mjesta

Komentara 6

DM
dr_max
14:44 06.10.2015.

A koliko si sebi i svojima utovario u džepove poslušniče jedan?

MA
matrixxx
14:46 06.10.2015.

pokrenuli ste vi sve i svašta ali gdje?

Avatar johny21
johny21
16:10 06.10.2015.

Ma šta ste pokrenuli, gdje, kako?? Nemojte nam lagati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije