Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

U tri desetljeća franjevačke župe podijeljeno gotovo milijun pričesti

'12.09.2013., Koprivnica - Pater Marijan i pater Kruno otvorili su izlozbu slika najpoznatijih podravskih umjetnika koje ce biti prodane na aukciji kako bi se prikupio novac za placanje obnove tornja
'Marijan Susenj'
13.09.2013.
u 10:41

Župa nije jedan svećenik, kapelan - nego zajednica vjernika - kaže kapelan fra Krunoslav Albert. Župa ima oko 5000 vjernika

Franjevci su u Koprivnici prisutni od 13. stoljeća, ali tek 7. rujna 1983. godine blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački, donio je dekret o osnivanju župe sv. Antuna Padovanskog. Prvi župnik bio je o. Petar Kinderić. Kroz tri desetljeća mijenjale su se granice župe, a danas ona broji oko 5000 vjernika.

Brojni izazovi

- Isus je rekao da gdje su dvojica ili trojica u Njegovo ime okupljena, tu je i On prisutan. Župa nije jedan svećenik, kapelan - nego zajednica vjernika. Kada je o. Marijan Opitz prije pet godina došao na mjesto župnika osjetio je mnoge izazove na koje je trebalo dati prikladne odgovore. Zahvaljujući nastojanju naše franjevačke redovničke zajednice sazreli su uvjeti da se sagradi južno krilo samostana koje u prizemlju ima kvalitetne prostore za pastoralne aktivnosti župe u kojima se održavaju raznovrsni skupovi vjernika - istaknuo je kapelan o. Krunoslav Albert, ponosan što su bili i pokretači brojnih ekoloških akcija (skupljanje čepova i stare odjeće, razvrstavanje otpada...), koje su se kasnije proširile na cijeli grad.

Župa je posebna i po tome što provodi cijeli niz aktivnosti kroz desetak skupina vjernika, napose mladih.

U 30 godina kršteno je 2116 djece, umrlo je 1788 župljana, vjenčano je 889 parova. Prvopričesnika je bilo 1943, a krizmanika 1892. Podijeljeno je 956.490 pričesti. Župa je iznjedrila dvojicu svećeničko-redovničkih zvanja, dva zvanja časnih sestara, a za službu svećenika-redovnika priprema se još jedan bogoslov.

Proslava u nedjelju

Proslava 30. godišnjice župe održat će se u nedjelju u 11 sati, a misno slavlje predvodit će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Poslije svete mise bit će upriličena izložba o povijesti župe, a navečer u 20 sati u dvorištu franjevačkog samostana održat će se duhovni koncert Apostola mira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije