Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buka u komunikaciji

U tri dana Milanović i Linić o istoj su stvari dali tri različite izjave

'Croatia Prime Minister Zoran Milanovic arrives for a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European leaders bid to close a chapter in the debt crisis today wit
Foto: 'GEORGES GOBET'
1/3
02.02.2012.
u 23:00

Linić je već u prvom tjednu ministarskog staža rekao da će 1. srpnja uvesti porez na imovinu, da bi ga premijer odmah ispravio i rekao da je to prerano.

U tri dana tri različite izjave. Prvo Linić kaže da kreću otkazi u javnom sektoru, Milanović ga drugi dan demantira na sastanku sa sindikatima, a treći dan Linić ponavlja isto što i prvi!

Gaf za gafom

Je li u pitanju neposluh, nekoordiniranost, neznanje ili politički oportunizam? Nije to bio jedini gaf u kojemu su ministri drumom, a premijer šumom u proteklih mjesec dana! Linić je, na primjer, već u prvom tjednu ministarskog staža rekao da će 1. srpnja uvesti porez na imovinu, da bi ga premijer odmah ispravio i rekao da je to prerano. "Griješili" su i drugi, Ostojić zadužen za turizam najavio je međustopu od 10 posto odmah, Vlada kaže kasnije, Ostojić iz resora zdravstva rekao je da će smanjeni doprinosi za zdravstvo biti samo privremeni, Vlada uzvratila da je to tek početak smanjenja. Kod tih primjera riječ je bila o vremenskoj neusklađenosti, što se ne bi moglo reći za ekspresne smjene i sporna kadrovska imenovanja, poput Ferenčakova u NO Janafa.

– S razlogom se svakoj novoj garnituri daje 100 dana, jer svakom timu treba neko vrijeme da se uhoda. Ova se vlada nepotrebno odrekla svojih stotinu dana bez obzira na to što su okolnosti oko proračuna tražile brze odluke. Građani su nestrpljivi jer su dugo čekali promjene, ali veći je problem što su i političari nestrpljivi te zbog pritiska gube živce – komentira savjetnica Tatjana Divjak.

– Rejting vlade je još dobar, ali neće dugo ostati takav. Dobra priprema je pola posla. Moj najvažniji savjet vladi je da se iskoordiniraju jer buka u komunikaciji troši zalihe povjerenja građana i zbunjuje ih – kaže Tatjana Divjak.

Bivši Račanov ministar Ljubo Jurčić također se suzdržava od oštrije kritike jer je prošlo tek mjesec dana pa se nada da su javne packe i povuci-potegni odluke početničke greške.

– Želim vjerovati da su suprotne izjave posljedica snimanja stanja po resorima, ali problem je što se ne nazire jedinstveni koncept. Svatko izlazi sa svojim saznanjima, što se prvi mjesec i moglo tolerirati, ali ne dugo – pomirljivo kaže Jurčić koji je inače kritičan prema mnogim vladinim potezima.

– Linića razumijem, on pokušava očistiti ruševine i nije mu lako.

Savjetnica T. Divjak ističe da bi se i političari morali učiti osnovnim pravilima upravljanja. Dobar lider ne traži odmah krivca za svaku grešku i ne reže glave. Na greškama se uči. Dobar lider treba podržati ljude, pogotovo kad ih nema dovoljno kvalitetnih.

– Na pogreške treba upozoriti, takvi se razgovori obavljaju u četiri oka, u suprotnom, vlada sama sebi reže krila – dodaje Divjak.

Dokaz slobode

Jedan od ministara i bliskih premijerovih suradnika kaže da ne zna zašto premijer ne dogovara s ministrima nastupe u javnosti, već dopušta disonantne tonove i javno daje do znanja da su neusklađeni. On sam tumači to kao dokaz slobode i samostalnosti koju im je premijer dao, no ipak mu nije drago kad se dogodi da javno čuje poruke o granicama unutar kojih ministri mogu djelovati.

– Svaki ministar najbolje poznaje svoj resor i pokušava se izboriti najviše što može za njega. Premijer mora misliti na cjelokupni sustav i u ovom teškom trenutku postaviti proračun s obzirom na mogućnosti – kaže sugovornik iz Vlade.

Stječe se, međutim, dojam da premijer politizira više od svojih suradnika te da je skloniji kompromisima za koje sada nije ni mjesto ni vrijeme.

Komentara 71

TE
tester
08:07 03.02.2012.

većinu ovih komentatora upito bih jedno: gospodo,otkuda pišete komentare? pa zar vam nisu zaplijenili zgradu???

SI
Silverlight
16:06 03.02.2012.

Ova vlada je kao kocija bez kocijasa.

DK
dkatica2
23:24 02.02.2012.

Postojbina pijetlova je Pakistan pa ih muči vremenska razlika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije