Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U travnju nezaposlenost smanjena za 22 tisuće, jagma za volonterima

Po volonteru država godišnje daje 25.000, poslodavac 5000 kuna
07. svibnja 2012. u 10:00 8 komentara 2 prikaza
nezaposleni, burza
Foto: Arhivska fotografija

Travanj je donio preokret na burzi rada, jer se broj nezaposlenih smanjio za 22 tisuće, na 317.767 nezaposlenih osoba. Burzu je ispraznilo sezonsko zapošljavanje u turizmu i poljoprivredi, ali i start državnih mjera za zapošljavanje. Vlada je za subvencionirano zapošljavanje izdvojila 350 milijuna kuna, što je mamac poslodavcima da zaposle ili stručno osposobe oko 35 tisuća nezaposlenih.

Javni radovi

U nepuna dva mjeseca HZZ primio je 3861 zahtjev za uključivanje 11.267 osoba u jedan od šest ponuđenih programa. Polovica pristiglih zahtjeva odnosi se na javne radove, gdje privremeni posao pronalaze stariji i teško zapošljivi radnici. Javne radove najčešće organiziraju lokalne jedinice, ali na natječaje se sve više javljaju i socijalne ustanove, za brigu o starijima. Neovisno o Zakonu o poticanju zapošljavanja, koji je upućen u Sabor, velik je interes i za stručno osposobljavanje, jednu od mjera koja se provodi od 2010. godine. U ožujku i travnju poslodavci iz javnog sektora zatražili su 1065 volontera s burze.

Riječ je o radu bez zasnivanja radnog odnosa, mladi ne dobivaju plaću, već 1600 kuna naknade s burze. U početku je pravo da angažiraju volontere dano samo javnom sektoru za zanimanja kod kojih postoji obveza polaganja stručnog ispita. Prve, 2010. kroz stručno je osposobljavanje prošlo 470 osoba, a na žalost, većina (80 posto) ih se nakon godinu dana vratila na burzu. U jeku izborne kampanje HDZ-ova je vlada “‘pojačala” tu mjeru te je 4700 osoba rasporedila na usavršavanje po javnim ustanovama. Ova će vlada stručno osposobljavanje pretočiti u zakonski okvir, a kad se zakon izglasa, volontiranje će se dopustiti i privatnom sektoru te proširiti na sva VSS zvanja (i obrtnike) neovisno o tome je li im stručni ispit preduvjet za posao. Ove bi godine kroz stručno osposobljavanje trebalo proći 10 tisuća mladih. Tijekom ožujka i travnja HZZ je dobio 1065 zahtjeva za volontiranje medicinskih sestara, tehničara, laboranata, fizioterapeuta, odgojitelja, učitelja, profesora, socijalnih radnika.

Zapeli im za oko

Volonteri su zapeli za oko i jedinicama lokalne samouprave koji su zatražili diplomirane pravnike, ekonomiste, informatičare, sociologe, politologe te inženjere građevine, arhitekture, geodezije i prometa. Poslodavce će oni stajati približno 5 tisuća kuna godišnje, a vrijeme provedeno na usavršavanju priznat će im se u staž. Njihovo će jednogodišnje usavršavanje državu stajati oko 25 tisuća kuna po osobi.

Ostojić: Uvjeti stažiranja za liječnike

Ostojić: Uvjeti stažiranja za liječnike bit će kao i dosad

Ministar zdravstva Rajko Ostojić kazao nam je da se neće mijenjati uvjeti stažiranja za mlade liječnike! Zasad sve ostaje isto, poručio je ministar zdravstva. Za mnoga zvanja u zdravstvu jednogodišnji je staž preduvjet licencije za rad, pa njihov staž država godinama financira, nevezano za mjere Zavoda za zapošljavanje.

– Ukidanje plaćenog staža bila bi katastrofa jer bi došlo do urušavanja sustava. Mladi kolege ne bi imali motivacije da ostaju u zemlji. Lani je iz sustava javnog zdravstva otišlo 500 specijalista – kaže dr. Ivica Babić iz liječničkog sindikata.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • autoritet:

  Dakle, vladine mjere statističkog smanjenja nezaposlenosti ipak daju rezultate. Klince prisiliti da ropski rade, one starije potjerat u raniju mirovinu - i brojke nezaposlenih se smanjuju čudo jedno.

 • Avatar bereza
  bereza:

  \"Sezonski poslovi i javni radovi ispraznili burzu\" - Kakav je ovo nadnaslov? Zar je autorica postala PiPijeva glasnogovornica? Kakvo pražnjenje? Ova vlast, kao i sve dosadašnje, najlakše i najbrže će isprazniti burzu tako da dekretom odluče ukinuti nezaposlene i zabrane ... prikaži još! objavljivati podatke o stalnom padu broja zaposlenih u realnom sektoru. Nakon Uskrsa svake godine broj nezaposlenih počinje privremeno padati, a od Male Gospe brojka se vrati na \"normalu\". Lijepo je biti optimist, ali sve dok barem polovica od preostalih 311 tisuća i nešto ne bude nekako trajno zaposleno, idiotizam je od ove brojčice sezonski zaposlenih praviti slona.

 • -obrisani-:

  Pa naravno svi se sezonski restorani kafici i hoteli otvaraju trebaju im kuhari perosude konobari itd itd mitd itd