Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
držali taoce cijelu noć, 20 mrtvih

Završila opsada hotela u Burkini Faso, ubijena četvorica napadača

Napad u Burkini Faso
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/5
16.01.2016.
u 10:30

Meta sinoćnjeg napada bili su hotel Splendid i susjedni restoran u središtu Ouagadougoua koje posjećuju uglavnom zapadnjaci, a na aveniji Kwame Nkrumah, jednoj od glavnih ulica u središtu grada zapaljeno je nekoliko automobila

U jutarnjim satima, nakon 15 sati ubijanja i zadržavanja taoca,  završila je opsada luksuznog hotela Splendid u glavnom gradu Burkine Faso, a kojem često borave strani visoki dužnosnici i osoblje agencija UN-a, a koji je sinoć napala militantna skupina. U napadu je poginulo najmanje 23 osobe, među kojima su i stranci iz najmanje 18 zemalja.

Šezdeset tri osobe, među kojima je 33 ranjenih, evakuirane su dok je još trajao napad pripadnika sigurnosnih snaga Burkine Faso koji su jučer pokušali osloboditi taoce iz hotela u glavnome gradu Ouagadougouu u koji su upali islamistički borci.

Ukupno je spašeno 126 taoca, pretvarali su se da su mrtvi kako ih militanti ne bi upucali. neki su uspjeli pobjeći iz hotela, a ostale su spasili ujedinjene specijalne snage iz Burkinabe i oko 30-ak francuskih vojnika koji su pristigli u pomoć tijekom noći sa sjevera zemlje gdje su boravili. Među neozlijeđenima je i ministar rada Clément Sawadogo, koji se nalazio u hotelu u trenutku napada. 

Dok su pripadnici sigurnosnih snaga Burkine Faso i Francuske, koji su tijekom noći stigli iz Malija kako bi pomogli u spašavanju, zajedničkim snagama pokušavale preuzeti hotel, jutros je došlo do nove pucnjave. Washington također ima 75 vojnika u toj zemlji i priopćio je da daje potporu francuskim sangama u operaciji.

Direktorica SITE Intelligence Groupn Rita Katz, objavila je na svom službenom Twitter profilu da su islamistički borci poručili kako je ovaj napad "osveta Francuskoj i nevjerničkom Zapadu". 

Ovdje pratite razvoj događaja...

15:12 Predsjednik Burkinabe Roch Marc potvrdio je da je ubijeni i četvrti napadač i to u drugom napadnut hotelu Yibi. Napade islamističke skupine je nazvao "kukavičkima i zlima" te je potvrdio da se sumnjalo da su među napadačima dvije žene, ali te su se informacije ubrzo demantirale. Iz Burkine Faso stižu i vijesti da je jedan austrijski liječnik i njegova supruga oteti na sjeveru zemlje u blizini granice s Malijem, ali nije poznato povezuje li se otmica s napadima koji su se dogodili u glavnom gradu. 

10:32 Preživjeli taoci koje su spašeni iz hotela Splendid u kojem je cijelu noć trajala opsada džihadista, opisali su stravična događanja u hotelu. 

"Čuli smo napadače kako pričaju i hodali su naokolo i pucali u taoce koji su pokazivali znakove života pa su se pretvarali da su mrtvi, rekao je preživjeli Yannick Sawadogo koji je pobjegao iz hotela kroz razbijeni prozor hotela kada su militanti podmetnuli požar u hotelu. prenosi CNN. 

"Svi su bili u panici i ležali smo na podu. Krvi je bilo posvuda, napadači su pucali u ljude."

10:16 Počeo napad u drugom, Yibi Hotelu, u kojem je, vjeruje se, druga naoružana militanta skupina, a koji se nalazi u neposrednoj blizini hotela Splendid i kafića u kojem su pronađena tijela deset osoba. Ministar unutarnjih poslova Simon Compaore ranije je rekao da je u tijeku pretraga okolnih zgrada u potrazi za skrivenim džihadistima. 

09:54 Specijalne snage preuzele su hotel i opasada militanata je završila. U akciji su sudjelovali specijalci iz Bukinabe i oko 30-ak francuskih vojnika te jedan amerikanac koji im se pridružio. Najmanje deset stranaca je poginulo u kafiću Cappuccino pored hotela u kojem je jutros došlo do pucnjave, javlja Daily Mail

09:36 - 126 taoca iz hotela Splendid spašeno je u akciji komandosa u hotelu Splendid. Troje napadača je ubijeno, među njima je jedan Arap i dvojica Afrikanaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Simon Compaore.

09:19 -  Još traje pucnjava u hotelu Splendid gdje sigurnosne snage pokušavaju "vratiti" hotel koji je pod opsadom naoružanih militanata, javlja BBC.

08.46 H -  Najmanje deset tijela pronađeno je u kafiću pored hotela, javlja agencija Associated Press, pozivajući se na vlasti u Burkini Faso. Francuskim i domaćim sigurnosnim snagama pomažu i snage SAD-a nadzorom i izviđanjem, potvrdio je izvor iz američke vojske koji nije ovlašten o tome javno iznositi informacije te je tražio da mu se zajamči anonimnost, piše ABC.  "Ovo je rat s neprijateljima naše religije", poručeno je u poruci na arapskom koja je objavljena na "Muslim Africa" Telegram.

08.33 H - Deset tijela pronađeno je u kafiću pored hotela Splendid u kojem je došlo do pucnjave dok su vlasti i sigurnosne snage pokušavale preuzeti hotel u kojem je sinoć ubijeno najmanje 20 osoba. 

20.30 -  Prema izjavi ravnatelja bolnice u Ouagadougouu Roberta Sangarea, u napadu islamista na hotel poginulo je dvadeset osoba. "Ima poginulih, ali još ne znamo točan broj. Napad traje, a snage Burkine Faso imaju potporu francuskih specijalaca",  rekao je ministar komunikacija Remis Dandjinou, kako prenosi AFP.Dandjinou. 

"Još nemamo točan broj smrtno stradalih. Pripadnici sigurnosnih snaga i dalje pretražuju hotel. Na terasi restorana nasuprot hotela vatrogasci su vidjeli desetak tijela", dodao je ministar unutarnjih poslova Simon Compaore, dodavši da još nije poznat ni točan broj napadača na hotel. "Još ne znamo koliko ih je", rekao je.

U predvorje hotela ušle su dvije skupine sigurnosnih snaga i tada su se, prema izjavama svjedoka, začuli pucnji, a u dijelu predvorja buknula je vatra, izvijestio je Reuters.

Odgovornost za napad u hotelu i obližnjem restoranu čiji su gosti uglavnom zapadnjaci, preuzela je islamistička skupina Al Qaeda islamskog Magreba

 Ovo je prvi napad islamista na glavni grad Burkine Faso i predstavlja korak unatrag u nastojanjima afričkih vlada, Francuske i SAD-a da spriječe napade koji su destabilizirali regiju.

 U studenom su dvojica napadača ubila dvadeset osoba u napadu na hotel u Maliju, a napada je proteklih godina bilo i u drugim zemljama zapadne Afrike.

>> Napali hotel koji koristi UN-ovo osoblje pa uzeli taoce

Komentara 11

DU
Deleted user
09:38 16.01.2016.

Milanovicu, koliko si ono potpisao da cemo ih primiti na stan i hranu o nasem trosku !!?? Ha izdajico !!?? 2500 koliko se sjecam tako da i mi uskoro imamo zabavu doma

Avatar warum
warum
10:27 16.01.2016.

Ne mogu shvatiti da netko moze raditi najgore zlocine: ubijati, glave odsjecati,silovati, krasti,lagati i to sve u ime nekakvog alaha.Oni ako ne nadju negog drugog alaha na koncu ce se sami poubijati.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:28 16.01.2016.

Zar opet svoji razbijaju svoje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije