Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Teheranu kao na bojištu – po prosvjednicima noževima i mecima

teheran
AFP
11.02.2010.
u 10:24

Među uhićenim je oporbenjacima i unuka ajatolaha Homeinija te vođa oporbe Mehmed Karroubi. Samog Karraoubija uhitili su tako što su demolirali njegov automobil.

Na 31. obljetnicu Islamske revolucije Teheran je više nalikovao na bojište nego na grad u kojem se nešto slavi. Agencije izvještavaju da su vlasti, u nastojanju da spriječe pripadnike oporbenih pokreta da organiziraju prosvjede na ulicama, grad preplavile snagama sigurnosti i gomilama vlastitih pristaša. Mediji su dan obilježili objavom da je “Iran postao nuklearna država”.

 Snage sigurnosti djelovale su brzo i žestoko, a napale su i vođu oporbe Mehmeda Karroubija i bivšega predsjednika Mohammeda Khatamija. Uhićena je i Zahra Eshraghi, unuka ajatolaha Homeinija čiji je povratak u Teheran obilježio pobjedu revolucije. Sadašnjoj vlasti protivi se i njezin brat Hassan.

Palice i suzavac

Karroubijevi tjelesni čuvari svjedoče da su pripadnici snaga sigurnosti u civilu navaljivali na prosvjednike noževima, palicama i suzavcem. Samog Karraoubija uhitili su tako što su demolirali njegov automobil. Oporbene internetske stranice izvještavaju kako je napada snaga sigurnosti na prosvjednice bilo na mnogo mjesta u Teherana te da su pri tome upotrebljavani pravi meci, noževi i suzavac, a policija je prosvjednike zasipala i bojom kako bi ih mogla naknadno identificirati i uhititi.

Već nekoliko dana vlasti blokiraju internet, SMS   i elektroničku poštu, a onima koji su uspijevali pronaći neke kanale za komunikaciju policija je dolazila na vrata i prijetila im uhićenjem ne prestanu li to raditi. Stranim novinarima akreditiranim u Iranu zabranjeno je izvještavanje o događajima koje nije autorizirala vlast, a strani novinari koji su zatražili ulazak u Iran odbijeni su.
Vlasti su strane novinare autobusima odvele na glavnu proslavu obljetnice Islamske revolucije na kojoj je punih 75 minuta govorio predsjednik Mahmud Ahmadinejad.

Blokada Googla

Nastojanja iranskih vlasti da spriječe prosvjednike u ometanju proslave traju već danima. U posljednjih nekoliko dana uhićeno je na stotine oporbenih aktivista, pogubljena su dva disidenta koja su bila osuđena na smrt, a završena su i suđenja na kojima je još deset disidenata osuđeno na smrtnu kaznu.
Vlasti su također onemogućile prijam svih stranih programa koji emitiraju na farsiju, a agencija za telekomunikacije onemogućila je korištenje Googleovim gmailom u Iranu.  Izvješća o sukobima oporbenih prosvjednika sa snagama sigurnosti stižu i iz drugih većih iranskih gradova.  


 

Ključne riječi

Komentara 136

OB
-obrisani-
14:52 11.02.2010.

Mule i ajatole ce mozda izgubiti Teheran, ali ce dobiti OSLO, glavni grad Norveske. Prosli petak, oko 1000 taksista, koji su najcesce iz islamskih zemalja, sasvim je blokiralo centar grada Osla i to zbog toga jer je neki norveski list objavio poznatu karilkaturu Mohameda. Policija se usrala i nista napravila ... Tako da se sad zna, tko to odlucuje u Oslu - serijatski ludjaci ...

OB
-obrisani-
16:19 11.02.2010.

Re: primjedba Najveća prijetnja civiliziranom svijetu je divljački izraelski režim koji već 60 godina provodi sustavnu okupaciju, agresije, genocid, terorizam i prijetnje drugima. Srećom, Iran koji je kolijevka svjetske civilizacije s višetisućljetnom kulturom svakako će nutralizirati izraelske teroriste na Bliskom istoku.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:07 12.02.2010.

rea: ;) hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije