Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U svijetu zaraženo 30 milijuna ljudi, nema nikakvih znakova da pandemija posustaje

Utrka za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i njegovo donošenje na tržište posljednjih se tjedana sve jače zahuktava, a globalno se bilježi oko 200 kandidata za to.
17. rujna 2020. u 07:22 10 komentara 220 prikaza
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL

Očekuje se da će u četvrtak broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu dosegnuti brojku od 30 milijuna ljudi, pokazuju podaci agencije Reuters, a nema nikakvih znakova da pandemija usporava svoje širenje.  Čvrsto u fokusu stoji Indija kao posljednji epicentar zaraze, iako Sjeverna i Južna Amerika kombinirano broje skoro polovicu svih slučajeva u svijetu.

Vjenčanje u doba pandemije COVIDA-19 FATALNA LANČANA REAKCIJA Svadba kriva za zarazu koronavirusom 176 ljudi, od kojih je sedam umrlo

7:17 - Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih je dana dosegnuo rekordne razine te je zabilježena i smrt blizu 1 milijuna ljudi, dok se istodobno ubrzava međunarodna utrka za razvoj i distribuciju cjepiva.  Službeni broj slučajeva koronavirusa u svijetu sada je više od pet puta veći nego broj slučajeva obolijevanja od teške gripe koji se zabilježi godišnje, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Diljem svijeta zabilježen je skoro 1 milijun smrti povezanih s koronavirusom, što u značajnoj mjeri nadilazi broj smrti povezanih s klasičnom gripom koji se godišnje kreće između 290.000 i 650.000. Indija je u srijedu postala druga zemlja na svijetu, iza Sjedinjenih Država, koja bilježi više od pet milijuna slučajeva. Ova južnoazijska država, druga najmnogoljudnija na svijetu, od sredine kolovoza bilježi više slučajeva nego Sjedinjene Države i sama broji nešto preko 16 posto ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Video: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

Sjedinjene Države imaju oko 20 posto globalnih slučajeva, iako imaju samo 4 posto svjetske populacije. Brazil, treća najgore pogođena zemlja na svijetu, ima oko 15 posto globalnih slučajeva. Trebalo je 18 dana da broj slučajeva zaraze u svijetu poraste sa 25 milijuna na više od 30 milijuna. Također je trebalo 20 dana da bi broj porastao sa 20 milijuna na 25 milijuna i 19 dana da poraste s 15 na 20 milijuna.

Globalna stopa novih slučajeva se usporava odražavajući napredak koji bilježe mnoge zemlje u borbi s bolešću, unatoč nekim velikim povećanjima broja slučajeva. Zdravstveni stručnjaci ističu da službeni podaci gotovo sigurno pokazuju manji broj slučajeva i infekcije i smrti nego što on stvarno iznosi, pogotovo u zemljama s ograničenim kapacitetima za testiranje.

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Istra poziva Austriju i Sloveniju da uvedu selektivne mjere: 'Možemo osigurati sigurno okruženje'

Utrka za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i njegovo donošenje na tržište posljednjih se tjedana sve jače zahuktava, a globalno se bilježi oko 200 kandidata za to. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi njegova zemlja mogla imati cjepivo spremno za distribuciju uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga, dok je kineski zdravstveni dužnosnik ovog tjedna najavio da bi Kina mogla imati cjepivo spremno za javnu upotrebu najranije do studenoga. Iako raširenost koronavirusa još uvijek daleko zaostaje za španjolskom gripom 1918. godine, koja je zarazila oko 500 milijuna ljudi, ubivši barem 10 posto njih, stručnjaci se brinu da dostupni podaci podcjenjuju stvarni utjecaj pandemije.

odluka akademije
Zuhra razočaran jer ne može sinu platiti školarinu: 'Osjećao sam se bijedno'
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
  • zemljanin:

    Miro je već odavno cijepljen. Nečim drugo.

  • IraRob:

    @miroslav.pederkovic.7564 Prije dvije sedmice si napisao da je Indija zatražila sto milijuna cjepiva. Danas ponovo ista priča. Dosadan si

  • Marsijanac:

    Kao prvo; ne postoji nikakva pandemija. Kao drugo Indija je druga na svijetu po broju testiranja. USA je prva sa preko 800,000 testova DNEVNO. Naravno da ce se otkriti uvijek veci broj zarazenih , Ali smrtnost je toliko niska da ... prikaži još!a nemoze biti nikakvog govora o pandemiji. I iz kojeg razloga niste objavli tvrdnju kineske znanstvenice koja tvrdi da je covid-19 nacinjem u laboratoriju u Wuhanu. Podnijela je dio znanstvenih dokaza i iduci tjedan ce objelodaniti jos.