Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje na globalnoj razini

U svijetu 16 posto manje ubojstava nego 2000. godine, Hrvatska puno bolja od globalnog prosjeka

Kozari put ubojstvo Zagreb
Foto: Anto Magzan/Pixsell
12.12.2014.
u 12:01

U izvješću UN-a o prevenciji nasilja objavljen je podatak da je u 2012. godini u svijetu ubijeno 475 tisuća ljudi, a ubojstvo je treći po brojnosti uzrok smrti za muškarce u dobi od 15 do 44 godine

U 2012. godini u svijetu je bilo 475 tisuća žrtava ubojstava, a to je bio treći po brojnosti uzrok smrti muškaraca u dobi od 15 do 44 godine. To su podaci iz velikog UN-ovog globalnog istraživanja o prevenciji nasilja koje se objavljuje svakih dvanaest godina, a na kojem surađuju Svjetska zdravstvena organizacija Program UN-a za raozvoj i Ured UN-a za droge i kriminalitet. Jedan od zaključaka je da je ova vrsta nasilja u padu i to za 16 posto u odnosu na 2000. godinu. Izvješće je napravljeno na temelju podataka prikupljenih u 133 država u kojima živi 6,1 milijardu ljudi ili 88 posto svjetskog stanovništva.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U ovome izvješću svaka zemlja obuhvaćena istraživanjem ima svoj profil, pa i Hrvatska. U prevneciji nasilja dosta dobro stojimo, ako i u organizaciji i provođenju programa kojima je cilj smanjivanje razine svih vrsta nasilja. u u našoj zemlji od 2000. godine pao je broj ubojstava i to sa dva ubojstva na 100 tisuća stanovnika, na 1,1 ubojstvo, što je zančajno bolje od svjetskog prosjeka. Istraživanje je također pokazalo da je u 38 posto slučajeva ubojstava kao oružje upotrijebljen nož ili neko drugo slično hladno oružje, u 24 posto slučajeva upotrijebljeno je vatreno oružje, šest posto žrtava je zadavljeno, 12 posto žrtva stradalo je od udaraca tupim predmetima, 2 posto od opekotina, a čak 18 posto ubijeno je na naki drugi način. Muškarci su bili žrtve ubojstavau 62, a žene u 38 posto slučajeva.

Izvješće je vrlo kompleksno i puno izuzetno vrijednih i važnih podataka, a UN ističe d aje primarni cilj rada na ovokvim istraživanja taj da vladama ponude materijal koji će im pomoći da identificiraju probleme i da ih na temelju toga počnu rješavati .

>>http://www.who.int/violence_injury_prevention/violence/status_report/2014/en/

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije