Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

U Švicarskoj će zapiti novac pa će se predati


Lokanje i kockanje došli su mu do grla, kaže Šatvarov dobar prijatelj
14. listopada 2014. u 16:41 14 komentara 16519 prikaza
Željko Šatvar
Foto: Facebook-profil Željko Šatvar
Pogledajte galeriju 1/2

Zaposlenik Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima Željko Šatvar (41) zvani Šac imao je početkom listopada uobičajen zadatak – dostaviti pošiljku iz ustanove u Finu, vratiti se na radno mjesto, primati nove narudžbe pa ići kući. Posao koji je imao od 2011. nije mu bio odveć naporan, a plaća, za osobu sa završenom srednjom školom, bila je bogomdana.

Pobjegao u Švicarsku

No Šac je ovaj put, čini se, izabrao stranputicu te “robu”, tj. novac od upisnine studenata u novu akademsku godinu nije odnio u trezor. Idućeg dana osvanuo je u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (neno.hr), a VGU je prijavio nestanak, prema pisanju Podravskog lista, oko 64.000 kuna...

O Šatvaru posljednje informacije datiraju od 9. i 10. listopada, na Facebooku ga prijatelji pozdravljaju pjesmama “Pobeći negde”, “Najbolje se putuje” i poručuju mu da se ni “slučajno ne vraća u ovu vukoj...nu”. Zapis od 5. listopada s pjesmom “Moj je život Švicarska” otkriva i moguću destinaciju – Švicarsku. To su nam potvrdili i njegovi prijatelji, koji su željeli ostati anonimni, no nisu začuđeni fantomskim odlaskom.

– Znal sam da je dužan dost love, a od policije smo saznali da je odnio polog VGU dok smo istraživali gde bi mogel biti – piše nam prijatelj koji Šaca poznaje odmalena. Pretpostavlja da je lako prešao granicu, očito samo letimično policajcima pokazao osobnu iskaznicu, putovnicu nisu tražili. To je bilo prije nego što se doznalo za krađu jer, kako smo doznali, za njim će biti raspisana i međunarodna tjeralica putem Interpola. Prijatelji naslućuju i zašto je muškarac, koji je svojedobno kao nezaposlen pobijedio i na HRT-ovu kvizu Najslabija karika, uzeo novac i nestao.

– Doma ni s kim ne razgovara, nema ni ženu, lokanje i kockanje došli su do grla – piše jedan, a drugi, koji ga poznaje jako dugo i jako dobro, navodi da više nije imao izbora.

– Znam da je svakakav, ali kriminalac nije. On je alkoholičar koji treba na liječenje – kaže prijatelj. Misle da će stoga i ovaj novac iskoristiti za opijanje.

Alkoholizam je Šatvara stajao i posla portira u gradskoj upravi, koji je obavljao nakon duge pasivnosti. Priča se da je zbog “cuganja” zaobilazio obveze. Neki profesori s Visokoga gospodarskog učilištaističu da je i tamo imao problema s čaš(ic)om.

‘Predaj se i bolje ćeš proći’

Dostavljač je postao jer se na natječaju pozvao na zakonsku odredbu o prednosti zapošljavanja hrvatskih branitelja. Taj je status stekao, govori se, kad je početkom 90-ih kao ročnik u bivšoj JNA odmah regrutiran i u Hrvatsku vojsku.

– Dobio je posao, ali to nije usrećilo ni nas, a valjda ni njega – kaže jedan profesor kojemu nije jasno zašto je Šatvar imao odgovornu dužnost nositi novac. Dekanica Marijana Ivanek-Martinčić nije htjela otkriti jesu li i prije s njim imali problema. Glasnogovornik koprivničko-križevačke policije Dražen Laljek jučer je samo kazao da “zbog važećih zakonskih ograničenja ne mogu odgovoriti na upite o eventualnim izvidima kaznenih djela.” Prijatelji ovoga križevačkog bjegunca napominju da su mu savjetovali da se preda jer bi mogao proći s blažom kaznom.

>>Muškarcu u Zagrebu oteo torbicu i pobjegao sa 120.000 kuna!

>>Lažni policajci umirovljeniku iz stana odnijeli 150.000 kn

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • juma:

    Baš je izabrao jeftinu zemlju za zapiti ukradeni novac....Od tih 60 tisuće kuna u Švicarskoj možeš živjeti otprilike mjesec dana.

  • enigma898:

    ... ostat će pjesma i uspomena na posljednjeg boema

  • lukateli1:

    dekanicu u bajbukanu! Ona mu je to svjesno omogucila!