Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koordinirane operacije

U Švedskoj uhićena petorica osumnjičenih terorista IS-a

Policija u Švedskoj
TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL/Ilustracija
04.04.2023.
u 16:29

Nakon spaljivanja Kurana u siječnju, znatno su porasle prijetnje protiv Švedske i švedskih interesa, rekla je Susanna Trehörning, nadležna dužnosnica Sapoa

Snage sigurnosti u Švedskoj uhitile su petoricu osumnjičenih islamista pod sumnjom za terorizam u vezi s prosvjedima nakon spaljivanja Kurana u siječnju, priopćila je u utorak švedska sigurnosna služba (Sapo). "Pretpostavljamo da postoje međunarodne veze, posebno s terorističkom organizacijom (Islamskom državom)", rekla je Susanna Trehörning, nadležna dužnosnica Sapoa. Svoje je komentare dala novinskoj agenciji TT.

Petorica muškaraca uhićena su u koordiniranim operacijama u gradovima Eskilstuni, Linkopingu i Strangnasu, rekla je. Spaljivanje Kurana koje je u siječnju izveo desničarski političar u Švedskoj izazvalo je probleme s Turskom, članicom NATO-a.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Švedska ne može računati na potporu Turske za njezin ulazak u NATO, unatoč činjenici da je švedska vlada osudila napad. Erdogan je usred predizborne kampanje i njegovo stajalište odgovara njegovoj konzervativnoj i religioznoj biračkoj bazi.

Jedna od glavnih zabrinutosti Ankare ostaje, kako kaže, nedostatak suradnje Stockholma u borbi protiv terorizma jer Švedska odbija izručiti 120 ljudi koje Ankara smatra teroristima.

Svih 30 članica NATO-a mora pristati na nove kandidate, a 28 ih je već pristalo. Za potvrdu prijema Švedske nedostaju još samo Mađarska i Turska. Ankara je nedavno odustala od protivljenja ulasku Finske, pa švedska susjeda u utorak postaje 31. članica saveza.

Nakon spaljivanja Kurana u siječnju, znatno su porasle prijetnje protiv Švedske i švedskih interesa, rekla je Trehörning.

Međutim, prema procjeni Sapoa, ne postoji neposredna prijetnja napadom. Tužiteljstvo do petka mora odlučiti hoće li petorici muškaraca odrediti pritvor.

VIDEO Andrew Tate i brat Tristan stigli pred sud: Čekaju odluku o puštanju na slobodu uz plaćanje jamčevine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije