Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat

U Švedskoj sestra radi UZV, kod nas liječnik piše ispričnice

DKS_56139329 POSEBNA PONUDA VECERNJI LIST 16.06.2016., Zagreb -  Dental Studio Frntic koji se bavi dentalnim turizmom. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
05.02.2017.
u 19:59

U Hrvatskoj je 50% posjeta liječniku administrativne prirode. Liječnike plaćamo da pišu putne naloge i doznake za pelene

Šveđani se u prosjeku konzultiraju s liječnikom manje od tri puta godišnje, u nas je ta brojka dvostruko veća, dok je u Mađarskoj riječ o više od 11 konzultacija. Dio je to objavljenih podataka Eurostata o zdravstvenim navikama u Europi i ne odnosi se na posjete bolnicama, a uključuje odlazak u ordinaciju liječnika kao i njegove kućne posjete pacijentu. Nadalje, u ove podatke nisu uključeni telefonski kontakti pacijenta s liječnikom, odlasci u ordinaciju radi propisanih laboratorijskih pretraga ili procedura poput injekcija ili fizikalne terapije.

Kroničan nedostatak liječnika

Među članicama EU postoje velike razlike u učestalosti konzultacija s liječnikom, stoji u objašnjenju podataka prema kojima je prosjek EU između 4,1 i 8,7 konzultacija u većini zemalja. U tom je prosjeku i Hrvatska s tim da se ovi podaci i zaključci Eurostata objavljeni ovih dana referiraju na 2014. godinu, a i valja biti oprezan s bilo kakvim komparacijama s obzirom na specifičnosti pojedine zemlje, napominju liječnici. Naime, ispodprosječan broj posjeta liječniku u nekoj zemlji može značiti kroničan nedostatak liječnika ili pak uređen zdravstveni sustav poput onog švedskog.

– U Švedskoj ili Danskoj razlog konzultacije s liječnikom je medicinske naravi, a kod nas ili u Turskoj nemedicinske! Nama pacijenti dolaze i da pišemo putne naloge, bolovanja, doznake za pelene... Vjerujem, kad bi se gledala struktura tih podataka, da bi tu podaci bili katastrofalni jer imamo u ordinacijama administrativnu konzultaciju, ali isto tako i neke stvari, za koje se kod nas čeka specijalista, u razvijenim zemljama radi medicinska sestra – komentira dr. Mario Malnar, liječnik obiteljske medicine s iskustvom u Hrvatskoj i Švedskoj. Stoga kao primjer navodi da u Švedskoj ultrazvuk srca radi medicinska sestra, a kardiolog pregleda nalaze i odobri ili ne. Ili u njegovoj švedskoj ordinaciji medicinska sestra pacijentima obavlja ultrazvuk mjehura dok on pregleda rezultat i dalje postupa što je potrebno.

Loše stanje zuba u školaraca

– U Hrvatskoj je, nažalost, više od 50 posto posjeta liječniku administrativne prirode. Pitam se jesmo li mi doista toliko bogati da plaćamo doktore da pišu putne naloge, potvrde za bolovanje, ispričnice itd.? – govori dr. Malnar. Dio istih podataka Eurostata jesu i posjeti zubaru, u što je uključen i odlazak ortodontu, a njih je u prosjeku 1,2 godišnje. U usporedbi s ranijom statistikom Eurostata iz 2009. godine, u nas je riječ o porastu. Podsjetimo, stanje zuba u školaraca u Hrvatskoj među najlošijima je u Europi.

>>Kaos oko bolovanja: HZZO da upute, kontrolori ih ruše

>>Liječnici ginekolozi ujutro se pozivaju na prigovor savjesti, a u večernjim satima rade ilegalne pobačaje?

Komentara 5

DU
Deleted user
21:51 05.02.2017.

Posjeta ljekaru u Svedskoj kosta 250 sek (oko 25€). No gradjani imaju pravo na jedan tjedan bolovanja bez posjete ljekaru. Dovoljno je da se jave poslodavcu i slobodni su tjedan dana. Za prvi dan bolovanja ne prima se nadoknada dok se za ostale prima 80% od LD. Svi lijekovi se placaju no postoje razne olaksice.

DO
doktorica
08:45 06.02.2017.

dosta je tih usporedbi sa Švedskom,kakve mi veze imamo sa njima,šta bi administracija kod nas radila da nema milijun kojekakvih obrazaca,potvrda i sl.biljega i ostalih gluposti,nebi ih trebalo ,jer su to nepotrebna radna mjesta izmišljena tobože za potrebe građana ali zapravo totalno besmislena.Liječnike se prisiljava da pišu te obrasce da bi im administracija to potvrđivala?!a ta ista administracija ne odgovara za ništa!!!Liječnik je uvijek odgovoran i kriv ako nešto nije u redu,a ne pisari-uhljebi.

BA
bakulušić
20:46 05.02.2017.

Ovdje je toliko proizvoljnosti i pisanja po sistemu rekla-kazala da je bedasto bilo što komentirati. Klonite se ćorava posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije