Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bravo!

U Švedskoj osvojio prvo mjesto u matematici, na krosu treći

petar antolović (1)
Foto: Privatni album
1/5
05.05.2013.
u 15:12

Petar Antolović iz Požege uspješan u matematici, informatici, fizici, nogometu i trčanju

Petar Antolović, učenik trećeg razreda Tehničke škole u Požegi, smjer računalni tehničar jedan je od onih učenika za kojeg se može reći da je svestran i uspješan. Tek što se vratio iz Švedske s međunarodne matematičke konferencije gdje je osvojio prvo mjesto s prezentacijom \"Sempliranje i Shannonov teorem\" već prošli vikend sudjelovao je na krosu Sportskih novosti gdje je s ekipom svoje škole osvojio treće mjesto. Ove godine sudjelovao je i na županijskom natjecanju iz informatike, matematike i fizike, a igra i nogomet za požešku Slavoniju.

Najveći uspjeh za njega je bilo već i samo sudjelovanje na matematičkom natjecanju u Švedskoj. U konkurenciji od 400 učenika prvo se plasirao u finale s još 29 učenika.

- Nisam očekivao prvo mjesto, bio bih zadovoljan već prolaskom u finale. Dojmovi su odlični, to je iskustvo koje mora doživjeti svaki srednjoškolac i pamtit ću to cijeli život. Svidio mi se i Göteborg gdje je bilo natjecanje, posebno ljudi - kaže Petar koji se za natjecanje pripremo od početka školske godine, a posebno, kako je kazao, tijekom korizme.

- Smisao Petrove prezentacije je pokazati da je zvuk koji čujemo zapravo neprekidna matematička funkcija vremena i to što želimo zapisati moramo smjestiti na nešto što je konačne veličine, što je u Petrovom slučaju bio CD, a zvuk je bio glazba. CD zvuk pohranjuje svake 23 mikorsekunde - pojasnila je Marija Bošnjak, prof. matematike i Petrova mentorica koja je u Švedskoj održala predavanje na temu \"Matematika u službi kriptografije - kriptoanalize\".

Petar je sudjelovao i kategoriji natjecanja izrade plakata za što je odabrao temu o nogometu i matematici kako povezao stvari koje voli i u kojima je uspješan. U toj kategoriji je ostao bez nagrade.

–Kroz taj plakat sam objasnio najjednostavnije matematičke zakone koji se pojavljuju u nogometu – kazao je Petar koji je za osvojeno 1.mjesto dobio najpoželjniju nagradu – novi iPad.

Iz Hrvatske je osim Petra na natjecanju bilo i četvero učenika iz zagrebačkog MIOC-a, a jedna njihova učenica osvojila je drugu nagradu za plakat. Zahvalan je svojoj profesorici, ali i ravnatelju škole koji je iznašao mogućnosti kako bi podmirio, ne male, troškove puta i boravka u Švedskoj.

Vedran Neferović, ravnatelj škole kazao je da je sudjelovanje na ovom natjecanju jedan iskorak za školu kroz koji oni žele učenike približiti trendovima u Europi. –našu školu želimo približiti svemu one što Europa nudi učenicima, a što već radimo i kroz projekte koji smo prijavili za fondove EU. Očekujemo da će Petrov uspjeh doprinijeti većem interesu naših učenika za sudjelovanje u europskim projektima, odnosno da će ih potaknuti na učenje kako bi mogli u njima sudjelovati – poručio je ravnatelj Neferović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije