Naslovnica Vijesti Hrvatska

U sve jadranske luke stiže 4,89 milijuna gostiju na kruzerima, Hrvatska ih očekuje 1,1 milijun

Ove će godine kruzerima u Dubrovnik stići 870.000 posjetitelja u 584 brodska pristajanja
26. travnja 2015. u 08:05 1 komentara 611 prikaza
kruzer dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Kruzeri bi u sve jadranske luke ove godine trebali dovesti pet posto više gostiju nego lani, a ukupno čak 4,89 milijuna, prognoza je izvješća ‘Adriatic Sea Tourism’ predstavljenog na Adriatic Sea Forumu u Dubrovniku. Hrvatski Jadran, za razliku od talijanske obale gdje oporavak ide nešto brže, neće nadoknaditi 10-postotni minus iz prošle godine u odnosu na 2013., a ukupno će ove godine prihvatiti oko 1,1 milijun gostiju na kružnim putovanjima.

Prema istom izvješću talijanskog društva za istraživanja i savjetovanja u turističkoj makroindustriji Risposte Turismo, koje analizira putnički promet i pristajanja brodova u 40 luka Jadrana, Hrvatska prednjači s nešto više od devet milijuna putnika. Slijedi Grčka s nešto više od četiri milijuna brodskih putnika, a talijanska strana bilježi dva milijuna. Prema lukama, Split je najjači s očekivanih nešto više od četiri milijuna putnika u ovoj godini.

Zadar bi ih trebao primiti 2,2, Krf 1,5, a Ancona nešto više od milijun. Italija i dalje prednjači brojem marina (181). Hrvatska je sa 127 marina druga, a slijede Crna Gora i Slovenija sa po osam, odnosno šest marina. U svim se marinama jadranskog bazena, kaže se u izvješću u Risposte Turisma, može očekivati stabilna ili bolja sezona od lanjske.

– To je još daleko od potencijala Jadrana, koji bi se mogao preobraziti u destinaciju s vlastitim imidžem, položajem na tržištu, markom i jedinstvenom ponudom – kazao je Francesco di Cesare, predsjednik društva Risposte Turismo.     

>> Rijeka postaje nova kruzing i jahting destinacija Jadrana

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas