Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka ophodnja

U svakom trenutku znaju kako izgleda 800 km prometnica

ophodnja
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
02.04.2014.
u 12:00

Geoinformacijske snimke uključuju i podatke Google Eartha, a Grad ima i katastarsku snimku Karlovca

Iako je na državnim cestama to već uobičajena praksa, od danas počinje s radom služba ophodnje i za karlovačke nerazvrstane ceste. Za usluge trojice zaposlenika Cesta Karlovac koji imaju vozilo opremljeno kamerom, prijenosnim računalom, GPS-om, mobilnim uređajem i osnovnim alatom i koji će nadgledati 800 kilometara gradskim nerazvrstanih cesta, Grad će godišnje Cestama plaćati 478.000 kuna.

Sami rješavaju kvarove

–Među prvima smo u Hrvatskoj, ako ne i prvi grad koji ima ophodarsku službu. Cilj je da nam sve nepravilnosti na našim cestama jave, od rupa na cesti, urušenih prometnica, bačenih prometnih znakova. Ono što mogu rješavat će sami, a za veće ‘kvarove’ obavještavat ćemo nadležne, primjerice Vodovod za rupu u Haulikovoj, T-HT za njihov uklonjen šaht.

Zahvaljujući ophodnji sve ćemo nepravilnosti na cestama brže uočavati i rješavati, ali i uštedjeti - pojasnio je Miloš Đanković, stručni suradnik za promet u karlovačkoj Gradskoj upravi na predstavljaju nove službe. Vesna Ribar, pročelnica za komunalne djelatnosti u Gradu, kazala je i kako jedno Karlovac ima geoinformacijski sustav gradske komunalne infrastrukture.

Zahvaljujući njemu, u kratkom su roku zbrojili štete od nedavnih poplava na oko 6,5 milijuna kuna, te podatke potkrijepili fotografijama uništenih cesta, grobalja, brojnih klizišta.

– Dvije su godine naši djelatnici snimali komunalnu mrežu i sada imamo sustav u kojem je objedinjeno više sustava, ortofoto, topografski, te Google Earth sustav, putem kojeg imamo snimke čitavog gradskog područja, sa svim cestama, ulicama, parkiralištima, naseljima, sa svom infrastrukturom koja je pod zemljom - dodao je Đanković.

Pomoć zimske službe

GIS im pomaže i kod rada zimske službe da bi vidjeli gdje je potrebno čistiti ili gdje nije očišćeno. Planiraju napraviti i snimke svih biciklističkih staza.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
10:46 03.04.2014.

samo moramo da pogledamo da ne sijede puno po kafićima neka im je auto za prepoznati pa če mo vidjeti kada prave i koliko gableca prave na dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije