Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna obljetnica

U šumi Rosinjača živote je, braneći Osijek, izgubilo 16 branitelja

Rosinjača - poginuli branitelji
Foto: HDZ
1/8
05.12.2016.
u 15:09

Svi su u istom danu izgubili živote, no uspjeli su na neko vrijeme zadržati neprijateljske snage kako bi se obrana Osijeka konsolidirala na drugim prilazima grada.

Prošlo je 25 godina od stravičnog stradavanja u šumi Rosinjača kod Osijeka, kada je živote izgubilo 16 branitelja.

Toga je dana, 5. prosinca 1991., neprijatelj krenuo u konačni pohod na Osijek. Napadali su sa svih strana, a južni dio grada planirali su osvojiti kroz šumu Rosinjaču, gdje je hrvatske položaje tada držalo samo 16 vojnika 106. osječke brigade HV-a. Svi su u istom danu izgubili živote, no uspjeli su na neko vrijeme zadržati neprijateljske snage kako bi se obrana Osijeka konsolidirala na drugim prilazima grada.

Istoga je dana okupiran i Antunovac. Uime premijera Andreja Plenkovića, svijeću je u ponedjeljak zapalio saborski zastupnik Ivan Anušić.

>>U 23 godine ubila su se 2734 branitelja

Komentara 6

FA
Fake
15:23 05.12.2016.

Heroji Rosinjače,neka vam je laka hrvatska gruda.Počivajte u miru.Ponosimo se na vas.

MA
Majur
15:30 05.12.2016.

Za one koji ništa ili malo znaju o ovim herojima...pogledajte si na YT dokumentarac o događaju.Vječna slava našim herojima!!

CH
Challenger
17:16 05.12.2016.

Heroji! Pamtit i prićat dici, da se ne zaboravi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije