Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranački ključ

U Strasbourg odlazi 12 zastupnika, 6000 € dobit će od 1. 7. 2013.

\'unu..zgb....10.03.2007 pressica i glavni odbor sdp-a:tonino picula snimio:boris scitar\'
Foto: Boris Ščitar/Arhiva VL
1/12
22.12.2011.
u 13:00

Dok im je status samo promatrački, sjedit će i u Saboru i u EP-u za plaću od oko 15.000 kuna i dnevnice od 284 eura

Iz novog saziva Sabora bit će izabrano 12 zastupnika koji nakon referenduma o pristupanju EU odlaze u Europski parlament.

Socijalisti, pučani, liberali

Nakon što ih Sabor potvrdi, postat će prvi hrvatski dužnosnici u EU tijelima, zasad samo promatrači, no radi se na tome da se – uz pristanak EU parlamenta – promijeni zakonska regulativa te da istih 12, nakon što Hrvatska postane punopravna članica, postanu stalni zastupnici, kad će i napustiti saborske klupe. Prema Ugovoru o pristupanju, hrvatski će zastupnici u EU parlamentu moći sudjelovati u raspravama, ali neće moći sudjelovati u donošenju odluka. To pravo dobivaju 1. srpnja 2013., kad počinje punopravno članstvo.

Kandidati za EU zastupnike predlagat će se po stranačkom ključu – za jednog EU kandidata treba u Saboru imati 12 zastupnika – pa bi SDP imao šest, HDZ pet, a HNS jednog promatrača, čime će Hrvatska imati svoje predstavnike u sve tri glavne političke grupacije u EU parlamentu – među socijalistima, pučanima i liberalnim demokratima. Iako bi bilo dobro da što prije sjednu u klupe EU parlamenta, nova ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra kako je ipak bolje pričekati da se odluka o pristupanju potvrdi na referendumu. Budući da je referendum 22. siječnja, hrvatski bi zastupnici u EU parlament mogli u veljači.

Zasad je jedino sigurno da će HNS-ovac Jozo Radoš biti kandidat, dok razgovori u ostalim strankama još traju. Logično je očekivati da se u Parlament zapute zastupnici s iskustvom u vanjskopolitičkim temama. Iz SDP-a bi to mogli biti Tonino Picula, Daniel Mondekar, Tanja Vrbat, Gvozden Flego ili Ingrid Antičević-Marinović, dok iz HDZ-a, uz dojučerašnjeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, konkuriraju Andrej Plenković, Davor Stier, Marija Burić-Pejčinović, Frano Matušić... Promatrači će do punopravnog članstva paralelno sjediti u Saboru i u EP-u, primat će zastupničku plaću (oko 15.000 kuna), ali će za boravak u Strasbourgu ili Bruxellesu dobivati dnevnice od 284 eura. Nakon 1. srpnja. 2013. dobivaju europsku plaću od oko 6000 eura.

Dogovor s Buzekom

Postoji velika mogućnost da tih 12 promatrača nakon 1. srpnja 2013. ostanu u EU parlamentu kao zastupnici. To još treba dogovoriti s njegovim predsjednikom Jerzyjem Buzekom. Naime, prema pravilima Unije, nova država može promatrače automatski preimenovati u zastupnike samo ako je od ulaska u EU do raspuštanja parlamenta ostalo manje od šest mjeseci. U slučaju Hrvatske, do raspuštanja će proteći devet i pol mjeseci. Budući da su redoviti izbori za EU parlament u travnju 2014., Hrvatska bi na taj način izbjegla da građani u manje od godinu dana dvaput izlaze na birališta.

Komentara 46

DR
dreamteam
15:31 22.12.2011.

I ove ljencine ćemo hraniti.

Avatar Torento
Torento
23:58 24.12.2011.

Naši dečki u Afganistanu imaju glavu u torbi za 100 eura dnevno, a ovi griju fotelje za 280. Što je to? Prostitutke u Briselu su poskupjele. Paraziti!

KO
kompa
11:41 28.12.2011.

Všeč mi je dolge cevi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije