Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja oružja

U strahu od Irana, kupci s Bliskog istoka masovno kupovali oružje

F16 zrakoplov
05.09.2012.
u 09:00

Prošlogodišnjom prodajom SAD je zauzeo čak dvije trećine globalnog tržišta naoružanja, inkasirao je najviše novca u povijesti

Tko god smatra da SAD-u bar na neki način ne pogoduje iranski nuklearni program, u prilično je velikoj zabludi, pokazuje izvještaj Kongresne istražne službe. Naime, ovo je tijelo objavilo kako se izvoz oružja iz SAD-a tijekom prošle godine utrostručio, a na račune sjelo čak 66 milijardi dolara, što predstavlja najveću jednogodišnju zaradu od prodaje oružja u povijesti SAD-a.

Kupci su ponajprije američki saveznici s područja Bliskog istoka, pogotovo Saudijska Arabija, koja je višestruko povećala svoje uobičajene narudžbe zbog nuklearnih ambicija režima u Teheranu. S prošlogodišnjom prodajom američki proizvođači zauzeli su gotovo dvije trećine globalnog tržišta naoružanja koje se procjenjuje na oko 85,3 milijarde dolara.

S druge strane, ostalim velikim igračima na ovom tržištu, osim Francuske, ne cvjetaju ruže, pa svi bilježe pad prodaje oružja u odnosu na protekle godine. Vrijednost francuskog izvoza porasla je sa 1,8 milijardi na 4,4 milijarde dolara, no zato je izvoz oružja iz Rusije gotovo prepolovljen, na 4,8 milijardi dolara. Većina američke vojne prodaje odnosila se na zrakoplove i složene sustave proturaketne obrane jer glavni prošlogodišnji kupci poput Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana nemaju kopnenu granicu s Iranom te ne trebaju pješačko naoružanje.

 

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
09:22 05.09.2012.

Odavno se zna da proizvođači oružja pokreću ratove, prodaš oružje jednoj strani onda ga hoće i ona druga strana a i oni u njihovoj blizini ga isto hoće i tako u nedogled. Hrvatska bi isto trebala napraviti jedno 10-15-tak tvornica oružja i nebi kod nas bilo krize.

RI
Riznica
10:49 05.09.2012.

Ti Saudiski kraljevi su najveci krivci za sadasnje stanje muslimana ... Nisu na vrijeme naivci primjetili prijetnju koja im dolazi od Irana pa sad na brzinu zeli da nadoknadi izgubljeno..... Ovi su ih sijitski licimjeri preko Iraka uz pomoc USASA okruzili totalno !" Samo umjesto tolikih aviona bolje im je da uzimaju Njemacke tenkove da bi se odbranili u slucaju kopnene invazije .. Isto vrijedi i za UAE i Katar koji investiraju ogromne novce na Zapad a za to im se kad zareba od istih sprema zavjera !"

WA
wahr
09:16 05.09.2012.

U strahu od Irana, kupci s Bliskog istoka masovno kupovali oružje Ovaj naslov je mogao biti inteligentniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije