Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prazne klupe

U srednjim školama 1506 mjesta, osmaša tek 1186

tehnicka
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
30.05.2013.
u 11:45

Dobro je što učenici imaju veći izbor, ali ne i što ih je sve manje. Novi je način prijava putem interneta i učenici do 26. lipnja biraju programe

U dvanaest srednjih škola Karovačke županije osigurano je 1506 mjesta za buduće učenike prvih razreda.Tome treba prirodati još osamnaest predviđenih mjesta u Prvoj privatnoj Gimnaziji Karlovac, 54 u Glazbenoj školi i 14 za pomoćna zanimanja u Centru za odgoj i obrazovanje djece u mladeži.

 Veliki izbor, ali i višak

 Kako osme razrede završava 1186 učenika, i ove godine preko tri stotine mjesta bit će višak. Tako se nastavlja negativni trend manjka broja učenika u Karlovačkoj županiji što će sasvim sigurno utjecati na popunjavanje pojedinih srednjoškolskih programa.

 – Dobro je da ima viška mjesta i da učenici mogu birati. Međutim, loše je što se nastavlja trend smanjivanja broja učenika – napominje pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Željko Šančić.

 Novost su tri eksperimentalna programa, koja će se provoditi u dvije karlovačke škole. U Tehničkoj je to zanimanje za automehatroničara, koje objedinjuje dva zanimanja, automehaničara i autoelektričara. U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi odobren je eksperimentalni program za drvodjeljskog tehničara-dizajnera i šumara. Za osmaše ove godine novi je i način upisivanja.

Trenutačno traju prijave, koje će 16. lipnja završiti za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere i pripreme. Do 24. lipnja kandidati izvan redovitog sustava obrazovanja moraju dostaviti ostalu dokumentaciju. To se odnosi i za redovite učenike, koji do tog datuma moraju priložiti potvrde obiteljskih ili liječnika školske medicine, preporuke HZZ-a, obrtnice i slično što im je potrebno za upis u određena zanimanja.

Zaključivanje odabira obrazovnih programa i početak ispisa prijavnica bit će 26. lipnja. Krajnji rok za zaprimanje prijavnica je 2. srpnja, a tri dana kasnije bit će objavljena ljestvica poretka za ljetni upisni rok.

 Obrazac o upisu 2. rujna

 Time nije i završen cjelokupan postupak, jer 2. rujna u odabranu školu treba dostaviti potpisani obrazac o upisu u prvi razred. Prijave za jesenski rok počet će 19. kolovoza, dok će ljestvica biti objavljena deset dana kasnije.

 Koliko će novi model olakšati upisivanje učenicima, tek će se vidjeti. No, sigurno je da sada puno više posla imaju u osnovnim školama u kojima moraju do završetka nastave upisivati ocjene školaraca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije