Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U središtu Beograda slavili četničkog vođu Dražu Mihailovića kao antifašista

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran
12. svibnja 2019. u 16:22 81 komentara 3409 prikaza
Pokret obnove Kraljevine Srbije održao šetnju u čast Draži Mihailoviću
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) organizirao je u nedjelju u Beogradu skup nazvan "Prva monarhistička i antifašistička šetnja - u slavu Draži", a nekoliko stotina pristaša monarhije i ravnogorskog četničkog pokreta Dragoslava Draže Mihailovića prošetalo je pješačkom zonom u središtu grada.

Ramush Haradinaj 'Hrvatska mi je kao druga domovina, nadam se da ću na ljeto posjetiti prijatelja Gotovinu'

Na čelu povorke bio je transparent "Prva monarhistička i antifašistička šetnja" s tiskanom krunom na lijevoj i desnoj strani, a sudionici su nosili zastave POKS-a i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Dragoslava Mihajlovića, pojedini odjeveni u replike odora nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

Pokret obnove Kraljevine Srbije održao šetnju u čast Draži Mihailoviću
1 / 11
Pokret obnove Kraljevine Srbije održao šetnju u čast Draži Mihailoviću

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odličjima koja su nekadašnji predsjednik SAD Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik POKS-a Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni "antinacisti i antifašisti" ponosni na "činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta".

DAVOR IVANKOVIĆ Kako je Srbija uspjela spojiti Dražu, Tita, agresore iz rata devedesetih i još držati lekcije Hrvatskoj

Ta je njegova ocjena trebala biti aluzija je na početak Drugog svjetskog rata kad se, kao pukovnik tadašnje jugoslavenske vojske Dragoslav Mihajlović, stavio na čelo pokreta koji se u prvim mjesecima rata borio protiv Nijemaca, a potom s četnicima koje je predvodio, stao na stranu njemačkih i talijanskih okupatora u borbi protiv partizana i komunista.

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Gojković je poručio kako "POKS želi državu koja će biti servis građana", te da je to mogućno "samo ako se Srbiji vrati pravo ime" - Kraljevina Srbija. Svoj govor završio je porukom "Živio kralj", na što su okupljeni uzvratili "Hoćemo kralja". Skup je protekao bez incidenata. 

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Androniko:

  Ne bih se začudio da su imali svesrdnu potporu onih koji se protive komemoraciji povodom Bleiburške tragedije i proglašenju svecem blaženog Stepinca. Sve ih veže "antifašistička petokraka".

 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  Di su sada ˝antifašista˝ Franjo Habulin i ˝antifašističke˝ crvene udruge iz Hrvatske, Slovenie, Austrije i Italije da se očituju o čarapanskim fašistima; zašto ta šaka jada nikad ne reagira na događaje u smrdiji??? https://www.vecernji.hr/vijesti/prosvjedni-skup-na-bleiburgu-antifasisti-traze-zabranu-komemoracije-1318629

 • medvedgrad:

  Fasizam jedino zivi u Srbiji. Slijepo crijevo civikizacije.