Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik na Kornatu

U spomen na vatrogasce na Kornatu dvanaest križeva od suhozida

\'Spomenik vatrogascima na Velikom Kornatu - prvonagrađeno rjesenje Nikole Basica - suhozidom je oblikovano 12 krizeva postavljenih na mjestu pogibije vatrogasaca\'
29.01.2010.
u 18:00

Akademik Tonko Maroević uime ocjenjivača rekao je da je “prvu, izvedbenu nagradu dobio prijedlog arhitekta Nikole Bašića, koji se u potpunosti srodio s karakterom ambijenta, kao što su se i tragične žrtve zauvijek poistovjetile sa sudbinom toga prostora.

Spomen-obilježje dvanaestorici poginulih vatrogasaca na Velikom Kornatu gradit će arhitekt Nikola Bašić. Tako je odlučio ocjenjivački sud, a imena nagrađenih objavljena su jučer novinarima u Ministarstvu kulture, neposredno poslije zasjedanja i usuglašavanja stavova žirija. Ocjenjivački sud sastavljen od čak trinaest članova za drugonagrađenoga autora izabrao je kiparsko rješenje Kuzme Kovačića, a treću nagradu dali su slikaru Mili Skračiću za cjelinu sastavljenu od kamenih figurina u kojima se prepoznaju tradicionalne “narikače”.

Križni put

Akademik Tonko Maroević uime ocjenjivača rekao je da je prvu, izvedbenu nagradu dobio prijedlog arhitekta Nikole Bašića, koji se u potpunosti srodio s karakterom ambijenta, kao što su se i tragične žrtve zauvijek poistovjetile sa sudbinom toga prostora. Projektirajući u duhu suvremenog land-arta, a istodobno u materijalu najdublje tradicije ljudskog odnosa prema tom krajoliku – u tehnici suhozida, predvidio je podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa (svaka na mjestu pojedinačne pogibije).

Prilagodivši put po surom kamenjaru gotovo biblijskih svojstava, cjelinu doživljujemo kao svojevrstan križni put – autentično mjesto martirija.

Prostor zajedničkog okupljanja u svrhu komemoracije označuje kružnim središtem i okruglim žrtvenikom – predvidjevši za potrebe obreda i mogućnost privremenog krovnog pokrivača u obliku latinskog jedra. Na taj je način samim priručnim sredstvima, materijalima i znakovima dugoga trajanja, Bašić stvorio djelo koje će najdublje urasti u memoriju sredine.

Usklađenost s krajolikom

– Imali smo između čega birati, bilo je kvalitetnih ideja. Veoma je bitna usklađenost s krajolikom, rekao nam je Ive Šimat Banov, član ocjenjivačkog suda. Biralo se između 20 rješenja na pozivnom natječaju koji je organiziralo Ministarstvo kulture. Spomen-obilježje trebalo bi se postaviti na Velikom Kornatu do 30. kolovoza, dana kad se navršava treća obljetnica tragedije. Iako je rješenje odabrano, ne zna se konačna cijena spomenika.

Komentara 9

OB
-obrisani-
18:15 29.01.2010.

Fino. Nadam se daće biti u veličini obrisa čovjeka. Ne dajte samo dikobrazu blizu. Napravit će neki cirkus od toga.

OB
-obrisani-
18:26 29.01.2010.

nije mi jasno što su oni trebali to gasiti u pustoj vrleti,stvarno je psihić onaj koji je dao naredbu za gašenje kamenjara

PE
pero63
08:14 30.01.2010.

zao mi jesvakog izgubljenog zivota aligos.adolf je u pravu svaki posao nosi rizik sta bi bilo da svaki nesretni slucaj na poslu trazi silne odstete i dugorocne parnice u ovom ratu je bilo toliko mrtvih ma zmislite da svkome podizemo krizeve .Bio je nesretni slucaj i pustite tog jadnog covjeka da zivi sa svojom mukom (jer nije mu sigurno svejedno)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije