Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'grgurevo'

U spomen na istjerivanje Turaka puca iz topova, pjeva i zabavlja

Grgurevo,portal (1)
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
1/8
12.03.2013.
u 16:55

Ovo ne propuštam bez obzira na vrijeme, a znalo je biti i kiše i snijega i blata, ali ovo je nešto jedinstveno. Nađem se ovdje sa svojim brojnim prijateljima te uz vino, pjesmu te dobru slavonsku hranu družimo se duboko u noć

U spomen na slavnu 1688. godinu, kada su Požežani pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića protjerali Turke sa Sokolovca, danas se u Požegi obilježava Grgurevo u organizaciji Društva sv. Grgur. Ulicama grada ovom prigodom prošetali su živopisni pripadnici različitih povijesnih postrojbi iz nekoliko hrvatskih gradova. Položili su vijence na spomenik fra Luki Ibrišimoviću, poginulim pripadnicima 123. brigade Hrvatske vojske, sv. Florijanu te predsjedniku Tuđmanu.

Održali su i svoju godišnju skupštinu. Slavlje se potom uz pucnjeve iz grgurevskih topova te uz bogatu slavonsku trpezu nastavilo na požeškim brdima, gdje su se okupili Požežani i njihovi gosti.

– Ovo ne propuštam bez obzira na vrijeme, a znalo je biti i kiše i snijega i blata, ali ovo je nešto jedinstveno. Nađem se ovdje sa svojim brojnim prijateljima te uz vino, pjesmu te dobru slavonsku hranu družimo se duboko u noć – kazao nam je Ivan Mikić iz Zagreba, jedan od brojnih gostiju na požeškim brdima.

>>U požešku legendu staru pet stoljeća 'ušetao' se i 'Sulejman'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije