Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedba

U Sloveniji se može uštedjeti do 600 kn, ali samo za velike dimenzije guma

gume
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
22.11.2013.
u 22:00

Gužve su kod vulkanizera velike, ali sve to u Sloveniji, uvjerili smo se, brzo ide. Gume se mijenjaju u samo 15-ak minuta. Kao na traci

Sinoptičari su za nedjelju najavili snijeg i u kontinentalnoj Hrvatskoj pa je posljednji trenutak za montiranje zimskih guma na automobile. A da su mnogi čekali zadnji čas, svjedoče i gužve kod vulkanizera. Svi se pitaju kako proći jeftinije, isplati li se još uvijek nakon ulaska u EU kupnja guma u Sloveniji, koja je, dok se mogao dobiti povrat PDV-a, bila gumarska meka za mnoge Hrvate ili su sada gume jeftinije kod nas.

Na samoj granici Slovenije i Hrvatske, u Vulkanizerstvu Furlan u Dobovi je kao na kolodvoru. Uigrana ekipa mijenja gume kao na traci, a gotovo sve mušterije su iz Hrvatske. Prevladavaju zagrebačke registracije, ali ima i krapinskih, sisačkih pa čak i pulskih.

Došli zbog gužve u Zaboku

– Kupio sam Savine gume za svoju Škodu Fabiju. Nisam puno uštedio, nekih 150 kuna u odnosu na zagrebačke cijene. Ali, iz Zagreba imam samo 20 km i usluga je stvarno dobra, za 15 minuta su gume na kotačima – rekao nam je Tihomir Birko.I Leona je iz Zagreba došla kupiti gume za Hyundai ix35 s pulskim registracijama. Odabrala je Dunlop pneumatike i uštedjela 600-tinjak kuna na kompletu.– U Zagrebu je komad oko 1600 kuna, a tu sam platila 185 eura po gumi – kaže.Za manje dimenzije više nema realne računice po gume ići u Sloveniju, pogotovo kad se zbroji trošak goriva. Ali, kako smo vidjeli, vozači još uvijek dolaze i po manje dimenzije, dok razlika u cijeni skupljih pneumatika može biti i znatnija. Ali, pravila nema pa se treba dobro informirati o cijenama i dostupnosti, najbolje telefonom jer su na internetu često zastarjeli podaci.– Došli smo iz Zaboka jer je kod našeg vulkanizera tolika gužva da se čeka danima. Ovdje to ide stvarno brzo, a montaža i balansiranje nisu skupi.

Htjeli smo kupiti Savu, ali je u našoj dimenziji više nije bilo, pa smo uzeli neznatno skuplji Kleber – kaže Zoran Cvijetić.Ante Radišić vratio se u Zagreb neobavljena posla.– Htio sam kupiti Michelin gume, ali se ne isplati jer su cijene istovjetne kao kod nas pa sam odustao – kazao nam je Ante Radišić iz Zagreba.

Iz Hrvatske 65% kupaca

Povrat PDV-a se više ne može dobiti (oko 16% ukupne cijene), ali sada možete slobodno s robom preko granice. U Sloveniji se nudi 17% popusta za gotovinu, dok je u zagrebačkom Vulkalu gotovinski popust 20%. Slovenija ima 3% manji PDV.Nešto se u Sloveniji može uštedjeti i na montaži i balansiranju, koje se kod novih guma obvezno mora napraviti. Dok je prosječna cijena u Zagrebu oko 60 kuna po gumi, u Sloveniji se naplaćuje pet eura.Upravo skupa montaža i duže čekanje kupce odbijaju od povoljne internetske ponude guma na raznim hrvatskim trgovačkim web stranicama.– Iz Hrvatske nam dolazi 65% kupaca. Manja je gužva jer su prije, kad su preko granice mogli prenijeti robu u vrijednosti do 1000 kuna, dolazili više puta. Sada više dolaze poduzetnici. Oni PDV mogu odbiti i u Hrvatskoj, ali tek kad ga plate, a kod nas ga ne trebaju ni platiti – rekao je vlasnik Franc Furlan.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
09:52 29.03.2015.

195/65/15 nije "velika" dimenzija ali je na svakoj marki gume ušteda minimum 100kn...........nema potrebe za izlet pa odustanak jer na internetu su sve vrste guma SA cijenama za razliku od hr gdje je doći do cijene na taj način- nauka....." patrioti" koji vole platiti vise neka I dalje kupuju kod hr zastupnika-distributera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije