Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljiv projekt

U Slavonskom Brodu planiraju energetsku tranziciju: Umjesto plina za grijanje će koristiti termalne vode

Ilustracija za poskupljenje grijanja
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
21.09.2022.
u 08:30

Kako ističu u slavonskobrodskoj gradskoj upravi, navedena studija potvrdila je da na području grada na lijevoj obali Save postoje geotermalni potencijali koji mogu biti iskorišteni kao energenti, odnosno da postoji geotermalna voda koja se može koristiti za potrebe grijanja.

U svjetlu aktualne energetske krize, poskupljenja i moguće nestašice energenata, osobito plina, zanimljiv je projekt Grada Slavonskog Broda koji, umjesto plina, kao glavni energent za grijanje namjerava koristiti toplu vodu iz termalnih izvora.

Studija procjene geotermalnog potencijala na brodskom području izrađena je i trenutačno je u proceduri donošenja.

Intenzivirali istraživanja

Kako ističu u slavonskobrodskoj gradskoj upravi, navedena studija potvrdila je da na području grada na lijevoj obali Save postoje geotermalni potencijali koji mogu biti iskorišteni kao energenti, odnosno da postoji geotermalna voda koja se može koristiti za potrebe grijanja.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Na temelju rezultata studije izdvojeni su objekti na pet lokacija za nastavak još intenzivnijeg istraživanja. Istraživanje je ključno za izradu investicijskog koncepta koji je potreban kako bi se ubrzala provedba energetskih i klimatskih akcijskih planova, ali to je i preduvjet za kandidaturu prema europskim fondovima uz pomoć kojih će biti moguće izraditi potrebne bušotine.

– Nakon izrađene studije procjene, Grad će od Agencije za ugljikovodike zatražiti istražne radove, nakon čega će biti dostupni detaljniji uvidi u geotermalne potencijale. Riječ je o proceduri koja traje neko vrijeme – navodi se u odgovoru koji su nam poslali iz brodske gradske uprave.

Podsjetimo, Slavonski Brod prošle se godine uspješno prijavio na drugi otvoreni poziv međunarodnog udruženja Energetski gradovi, koje je ujedno i koordinator tzv. inicijative European City Facility (EUCF). U sklopu navedenog poziva odabrano je ukupno 25 projekata, a među njima i projekt Grada Slavonskog Broda kojemu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 60 tisuća eura.

Taj novac omogućit će izradu već spomenutog investicijskog koncepta za ovaj visokovrijedan energetski projekt te jačanje kapaciteta za provedbu energetske tranzicije.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Financiranje iz EU fondova

Prema preliminarnim projekcijama, očekivana uštede energije iznosila bi oko 112 GWh godišnje, a očekivana proizvodnja obnovljive energije oko 300 GWh/god.

Očekuje se da bi za ovako velik i važan projekta investicija bi trebala iznositi 45 milijuna eura. Iz Grada stoga najavljuju da će, nakon dovršetka izrade koncepta i potrebnih znanstvenih istraživanja, nastaviti tražiti daljnje mogućnosti financiranja iz europskih fondova kako ovaj potencijal za razvoj energetski i ekološki učinkovitijeg toplinskog sustava ne bi ostao neiskorišten.

– Geotermalni potencijal u početku bi bio iskorišten za potrebe gradskih sportskih i školskih ustanova, a potom i ostalih ustanova u Slavonskom Brodu – poručili su iz gradske uprave.

Video: Ove bi stvari svako kućanstvo trebalo imati za slučaj nestanka struje, vode i goriva

Komentara 1

DU
Deleted user
10:38 21.09.2022.

Po mogućnosti neka dobiju koncesiju na geotermalne izvore braća Jurilj i neka nam onda toplu vodu prodaju skuplje nego plin, to je naš san!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije