Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bela pl.Panthy

U Slavonskom Brodu najavljen 4. međunarodni festival harmonike

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
06.11.2013.
u 20:00

Organizator festivala i ove je godine Brodski harmonikaški orkestar, a uz domaćine tijekom dvaju festivalskih dana nastupit će još nekoliko velikih orkestara iz Novog Sada, Brežica, Livna i Zagreba

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Brodsko-posavske županije te Grada Slavonskog Broda 22. i 23. studenog u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić bit će održan festival harmonike. Organizator festivala i ove je godine Brodski harmonikaški orkestar, a uz domaćine tijekom dvaju festivalskih dana nastupit će još nekoliko velikih orkestara iz Novog Sada, Brežica, Livna i Zagreba.

– Vremena su teška i mnoga su natjecanja prekinuta unatoč tradiciji. Mi smo uspjeli održati kontinuitet četiriju festivala, a svi naši natjecatelji koji su nastupali prijašnjih godina ponovo nam se vraćaju. Prvi je dan festivala u petak, 22. studenog. Pripremili smo svečani program otvorenja, a proteći će uz glazbeno-scenski spektakl, mjuzikl "Briljantin" koji će zajedno s našim orkestrom izvesti studenti Muzičke akademije iz Sarajeva. Subota, 23. studenoga, predviđena je za natjecateljski dio festivala. Prijavljeno je pet orkestara, a natjecat će se za prijelazni festivalski pokal. Njega je prošle godine na jednogodišnje čuvanje dobio Orkestar Sonje Marinković iz Novog Sada. Stručni žiri festivala biti će sastavljen od renomiranih glazbenih i harmonikaških imena, poput prof. Nade Vještice iz Novog Sada i prof. Midhada Zulića iz Tuzle. Nakon natjecateljskog dijela održat ćemo okrugli stol za sve sudionike natjecanja. To je dobar način da razmijenimo iskustva i mišljenja te da jedni drugima na neki način pomognemo kako bi svaki naš budući nastup bio još kvalitetniji i bolji. Subota navečer namijenjena je proglašenju pobjednika festivala i dodjeli nagrada, a na završnom koncertu te večeri nastupaju tri prvoplasirana orkestra. Jedan smo od rijetkih festivala harmonike koji se bazirao samo na kategoriji orkestara. Brođani dobro znaju zbog čega, to je samo potvrda dugoj tradiciji orkestralnog muziciranja u Slavonskom Brodu – rekla je na današnjoj konferenciji za medije Sanja Nuhanović, dirigentica i umjetnička voditeljica festivala.

Inače, Brodski harmonikaški orkestar okuplja tridesetak članova, a od prvog dana osnivanja 1966. godine pri Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca njime je ravnao glazbenik, skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent, maestro Bela pl. Phanty. Nakon maestrove smrti, njemu u čast, članovi orkestru daju ime Brodski harmonikaški orkestar "Bela pl.Panthy". Tijekom četrdesetak godina djelovanja, orkestar je sudjelovao na raznim natjecanjima i gostovao u mnogim gradovima širom Hrvatske i Europe, a kući se gotovo uvijek vraćao s brojnim osvojenim nagradama i priznanjima.

>> 'Svako dijete ima pravo na muzičku kulturu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije