Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz klupe na kockanje

U Sl. Brodu oko srednje škole ima čak sedam kladionica

\'15.04.2010., Slavonski Brod - Dojava o podmetnutoj bombi uznemirila ucenike i nastavnike srednje Industrijsko-obrtnicke skole. Zvonimir Petanovic, ravnatelj.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL\'
Ivica Galović/PIXSELL
03.12.2010.
u 07:45

Kršeći zakon o igrama na sreću, kladioničari samo na brodskim đacima zarade pola milijuna kuna mjesečno

Ministar financija Ivan Šuker još 18. ožujka potpisao je pravilnik prema kojemu sportske kladionice ne smiju imati svoje urede i uplatna mjesta najmanje dvjesto metara od srednjih i osnovnih škola, no taj je propis u Hrvatskoj očito samo mrtvo slovo na papiru.

Tako je oko Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brod naslagano jedna do druge čak sedam sportskih kladionica.

Naši đaci imaju novca

– Našu školu pohađa oko tisuću učenika, a gotovo nijedan od njih nije punoljetan. Ipak, gotovo kod svakoga od njih može se naći uplatni listić kladionice. Umjesto da džeparcem kupe sendvič, oni najčešće i zadnju kunu ostave kladeći se na rezultate nogometnih utakmica. Već godinama protestiramo protiv toga, borimo se da se kladionice maknu iz blizine škole, apeliramo na učenike da ne odlaze tamo, ali ne vrijedi. Kad je donesen pravilnik, nadao sam se da će se nešto promijeniti, ali nikakvog pomaka nije bilo. Kladionice koje su nam gotovo pred ulaznim vratima i dalje nesmetano rade – kaže ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Zvonimir Petanović.

Kladionice očito nisu slučajno izabrale upravo ovu lokaciju jer djeca imaju džeparac, a gotovo polovica učenika i plaćenu industrijsku praksu, za što dobivaju od 700 do 1000 kuna na mjesec. Procjenjuje se da od prakse učenici ove škole mjesečno zarade oko pola milijuna kuna.

– Prošlog mjeseca iskoristio sam slobodan sat da podignem 700 kuna plaće koju sam zaradio na praksi. Navratio sam u kafić kod škole i popio pivo, a usput sam ispunio i listić. Prvo sam ispunio za 10 kuna, ali kada sam popio još koje piće, ohrabrio sam se pa ostatak novca uložio na još jedno klađenje za koje sam bio uvjeren da će proći. Sve sam izgubio, ali nije mi krivo. Jednom dobiješ, jednom izgubiš, to je čar igre – kaže 16-godišnji Ivan P., učenik trećeg razreda te srednje škole. A on je zakon prekršio dva puta: kladio se iako je maloljetnik i bez ikakvih problema dobio je alkoholno piće.

U taj slavonskobrodski Las Vegas, koji Brođani već zovu kladionička ulica, ne dolaze samo industrijalci nego i učenici nekoliko drugih srednjih škola. Kockanje je očito privlačno svim smjerovima srednjoškolaca, pa "na listić", kako kažu, često navrate i učenici oko pola kilometra udaljene Gimnazije. U nizu od sedam kladionica, uz privatne kladionice, ispostavu ima i Hrvatska lutrija koja je pod izravnim nadzorom Ministarstva financija čiji je čelnik Šuker prije više od pola godine potpisao pravilnik.

Na listić i pivo

Roditelji brodskih srednjoškolaca apeliraju da se nešto učini.

– Branim sinu da ide u kladionicu, u školi im također govore neka ne bacaju novac u vjetar, ali ni ja ni njegovi nastavnici ne možemo mu neprestano biti za leđima. U nas ima nepotrebnih zakona, ali za ovaj pravilnik, koji bi trebao štititi djecu, nitko ne haje – ogorčen je roditelj jednog od učenika brodske Industrijsko-obrtničke škole.

Komentara 24

Avatar punkufer
punkufer
18:29 06.12.2010.

Kladionice su društveno štetne jer služe izvlačenju novca iz djece, povodljivih i slabih osoba. Istovremeno su legla kriminala,a sve ih drže mafijaši. Apsolutno nema razloga za njihovo postojanje. Nekada ih nije bilo i ništa nam nije falilo. Treba ih ukinut i izatvoriti.

SM
stari_mudrac
07:58 03.12.2010.

pamtim vrijeme kad u krugu 100m od škola nije smio biti ni kafić. no dobro, to je bilo doba strahovlade komunista. bože, lijepih li vremena....

PA
panco2
15:40 23.12.2010.

-pa premjestite škole dalje od kladionica i stvar riješena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije