Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u klupe

U školu kreće 1158 prvašića ili 87 više nego prošle godine

'05.09.2011., Karlovac - Pocetak nove skolske godine u OS Braca Seljan. Na priredbi za prvasice, uz brojne roditelje, bio je i gradonacelnik Damir Jelic.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
31.08.2013.
u 11:45

Bez obzira na veći broj najmlađih, ukupan broj školaraca se i dalje smanjuje, pa će ih u ovoj školskoj godini biti 8865

Nakon zasluženih ljetnih praznika, u ponedjeljak 2. rujna školarci diljem Hrvatske ponovno se vraćaju u školske klupe. U Karlovačkoj županiji nastava počinje za 8865 osnovaca i oko 4800 srednjoškolaca.

 U razredima 20 školaraca

 Po Odluci o utvrđivanju broja razrednih odjela u osnovnim školama u županiji u školskoj godini 2013./2014. bit će dvadesetak učenika manje, čime se nastavlja dugogodišnji negativan trend smanjenja broja učenika. Međutim, ima i pozitivnih pomaka. U ovoj školskoj godini najmlađih učenika, koji s nestrpljenjem očekuju prvo školsko zvono, više je nego lani.

 – U prvi razred kreće 1158 učenika. Bilo ih je zapravo 1162, ali smo imali četiri odgode. Prošle godine prve razrede pohađao je 1071 osnovac. To pokazuje da je prvašića nešto više, dok je ukupan broj osnovaca i dalje manji – napominje voditeljica Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Vlasta Novosel.

Dodaje da nije zatvorena niti jedna od pedeset i jedne područne škole, pa ukupni broj županijskih odgojno i obrazovnih ustanova ostaje na lanjskoj razini. No, zanimljivo je vidjeti i distribuciju učenika po razrednim odjelima. Tako u nekim razredima u karlovačkim školama ima svega dvadeset učenika ili je pak 41 prvašić podijeljen na dva odjela. Uglavnom, u svim osnovnim školama nastava će u ponedjeljak početi priredbom i dobrodošlicom za prvašiće.

Ravnateljica OŠ Dubovac Irmelina Sablić najavila je da su u 10 sati pripremili prigodan programu kojem će 112 prvašića raspoređenih u četiri razredna odjela pozdraviti njihovi stariji kolege i olakšati im prve školske dane.

 Najveće škole

 OŠ Grabrik i dalje je najveća karlovačka škola sa 751 učenikom. Odmah zatim je OŠ Dubovac sa 738 osnovaca u matičnoj i tri područne škole, nakon koje slijedi OŠ Dragojle Jarnević. Iako se broj prvašića povećao, zabrinjavajuće je što broj osmaša i dalje pada.

Nakon 1188, u ovoj će ih školskoj godini biti 1160 ili razred manje. To će se ponovno odraziti na srednje škole, od kojih neke već imaju problema s popunjavanjem pojedinih usmjerenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije