Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sramota

U školi građenoj za 70 tiska se čak 186 djece s posebnim potrebama

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 10.09.09., Totovec, Hrvatska- Prosvjed roditelja protiv mijesanih razreda s romima u OS Totovec. Roditelji zele da se odvoje romska i Hrvatska djeca. Veselin Bisevac, dogradonace
'Vjeran Zganec-Rogulja VLM/Pixsel'
24.11.2010.
u 08:20

Političari, vele, samo obećavaju, pogotovo pred izbore. Ogorčeni su i roditelji koji gledaju skučeni prostor u kojem pola dana borave njihova djeca. - Sramota je što država nema novac za djecu s posebnim potrebama! - kaže jedna mama

Mislite li da će nova škola biti sagrađena u roku od jedne, tri ili pet i više godina? Većina koja je odgovorila na to anketno pitanje na internetskim stranicama Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu vrlo je optimistična. Njih 53 posto misli da će škola biti sagrađena već iduće godine, 38 posto nada se da će to biti za tri godine, a svega osam posto ne gaji nade da će prije 2016. svjetlo dana ugledati projekt o kojem se govori već - desetak godina!

Zgrada u kojoj i danas radi Centar za odgoj i obrazovanje svečano je otvorena 1971. godine, a građena je za 70 djece s lakšim smetnjama u razvoju. Danas ih je, u tom istom prostoru, 186! Polovica ih ima znatno smanjene intelektualne sposobnosti, a među njima su i tjelesni invalidi. U školu dolaze slijepa djeca, djeca s autizmom, Downovim sindromom... Djeca kao djeca, ne zamaraju se prostornim problemima.

- Igramo se s plastelinom i radimo životinje. Psa i žirafu. Lijepo nam je - kaže Ivana. Tamara se najviše veseli pjevanju i šetnjama. To što se djeca s posebnim potrebama tiskaju u tijesnim učionicama u kojima su natrpani kao sardine, što se informatička radionica, u kojoj se obožavaju igrati, nalazi u pregrađenom hodniku čiji strop zbog ravna krova propušta nakon svake jače kiše od koje se štite lavorima, što djeca u hodniku jedu hranu pripremljenu u “čajnoj kuhinjici”, očito nije dovoljno da se u državni proračun napokon uvrsti i novac za izgradnju nove škole. Sudeći prema informacijama s kojima barataju saborski zastupnici iz Međimurja, u proračunu za 2011. Centra - nema. Jedina je šansa da je novac “skriven” negdje među stavkama. U školi, jedinoj takvoj u Međimurju, nestrpljenjem već godinama čekaju da se lopata zabije u zemlju na Martanama i da napokon počnu radovi. Želja im je da se otvore i tzv. referalni centar. Političari, vele, samo obećavaju, pogotovo pred izbore. Ogorčeni su i roditelji koji gledaju skučeni prostor u kojem pola dana borave njihova djeca.

- Sramota je što država nema novac za djecu s posebnim potrebama! - kaže mama koja je došla pokupiti kćerku. Jedva je pronašla slobodno mjesto za parkiranje zbog otežanog pristupa zgradu u Ulici Ivana plemenitog Zajca 26. U Centru rade vrsni stručnjaci, no bez dodatnog prostora teško je provoditi sve rehabilitacijske programe. Tridesetak odjela potrebno je smjestiti u osam učionica. Sanitarni čvor je neprilagođen djeci koja moraju nositi pelene. Grad Čakovec poslao je zahtjev da se izgradnja škole uvrsti u državni proračun. Nova škola stajala bi 50 milijuna kuna i u gradu ističu da sami ne mogu ući u taj projekt, tim više što je samo trećina polaznika s područja grada, a ostali dolaze iz cijelog Međimurja. - Vidjet ćemo je li novac osiguran u proračunu, a ako doista nije, onda nam je jedina nada financiranje iz pretpristupnog fonda EU - kaže zamjenik gradonačelnika Veselin Biševac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije