Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kobni 22. 11.1963.

U sjeni atentata: Pogledajte što se sve dogodilo na dan Kennedyjeve smrti

jfk
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.11.2013.
u 13:31

Znate li da je istog dana umro Aldous Huxley? Ili da su Beatlesi izdali svoj drugi album u Velikoj Britaniji?

Malo je dana u povijesti koja se pamte i obilježavaju kao što je to 22. studeni. Naravno, svi znamo da je na taj dan 1963. godine u Dallasu ubijen najmlađi i vjerojatno najobožavaniji predsjednik SAD-a John F. Kennedy. Dok je svijet oplakivao njegov odlazak i sažalijevao mladu udovicu Jackie s dvoje malodobne djece, u sjeni su ostale mnoge značajne stvari koje su se dogodile istog dana, piše The Wall Street Journal.

Dvije od njih britansku kulturu zavile su u crno. Naime na taj dan umrli su Clive Staples Lewis i Aldous Huxley. Autor popularnih Narnijskih kronika umro je u 64. godini života u Oxford, samo nekoliko tjedan nakon što je prestao predavati dok je pisac kultnog SF romana ''Vrli novi svijet'' preminuo u 69-oj u Kaliforniji.

Pod takvim okolnostima pop-rock fenomen iz Liverpoola nije imao previše početničke sreće. Naime, slavni Beatlesi upravo su tog dana izdali svoj drugi album 'Within the Beatles'.

Malo sjevernije, u hladnom Glasgowu, žene su se izborile za svoja prava. Policijskim službenicama tada je prvi put dopušteno da u zimskim mjesecima umjesto suknji na poslu nose hlače.

Dan je urezan i u povijest ragbi kluba Detroit Lions. Njega je 22. studenog kupio unuk slavnog Henryja Forda, William Clay Ford koji je za vlasništvo iskeširao 4.5 milijuna dolara.

Dok je Ford slavodobitno otvarao bocu šampanjca, vatrogasci u Ohiju žestoko su se borili s požarom koji je zahvatio Dom za stare i nemoćne Golden Age. Vatrena stihija u Fitchvilleu progutala zgradu doma, a izgorjela su 63 od ukupno 84 korisnika doma. Drugi je to najveći požar u takvom tipu ustanove koji je ikada izbio na američkom tlu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije