Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalendar štednje

U siječnju po jeftinije gume, ožujku skije, a listopadu wellness

Rasprodaja
Foto: Shutterstock
1/2
09.01.2017.
u 18:20

Trenutačno je aktualna zimska rasprodaja koja se u nas ponajprije odnosi na odjeću i obuću pa se mogu kupiti zimske jakne, čizme, veste...

U kupnju ne idite bez plana i gladni, kupnja ne smije biti impulzivna, kupnja hrane nije izlet, nego odgovorna zadaća. Potražite proizvode snižene cijene s ispravnim rokom trajanja, u šoping ne vodite djecu – savjetuje pravila za pametnu kupnju Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača koji će ove savjete zaokružiti riječima “pokrij se koliko je poplun dug”.

A većini Hrvata poplun je prilično kratak, što uostalom potvrđuje i Rkman podatkom da je realna procjena kako su mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Hrvatskoj 1200 eura. Da bi te troškove smanjili, izuzev spomenutih savjeta, valja pratiti akcije i kupovati na sniženjima.

Trenutačno je aktualna zimska rasprodaja koja se u nas ponajprije odnosi na odjeću i obuću pa se sada mogu povoljnije kupiti zimske jakne, nove čizme, veste itd.

U drugim europskim zemljama svaki mjesec nosi neke specifične uštede koje su pobrojili u njemačkom Focusu gdje, primjerice, podsjećaju da je svibanj vrijeme kupnje lanjskih bestselera jer proizvođači kreću s novim izdanjima ili pak da je rujan vrijeme za nabavu vrtnog namještaja.

Ovo potonje je primjenjivo i u nas jer je krajem ljeta pravilo rasprodaja garnitura za vrt, sjenica, suncobrana. No, u svakom je slučaju ključno planiranje koje ponavlja Rkman:

– Rasprodaje su prigoda da se kupi nešto po niskoj cijeni, ali svejedno se moraju pratiti cijene jer ima slučajeva da se cijene prije rasprodaje podignu i potom “spuste”, a zapravo je cijena proizvoda ostala istom kao i prije sniženja.

Uvijek se povoljnije može nabaviti i roba s greškom za koju pak nemate pravo reklamacije, ali često se u sniženjima zna staviti uvjet kako se roba kupljena na rasprodaji ne može vratiti što nije točno i što prijavljujemo inspekciji – opisuje Ilija Rkman napominjući kako se u zadnjih desetak godina udvostručio broj raznih nameta na koje godišnje odlazi prosječna hrvatska plaća. 

>> Bankama vjeruje samo 35 posto građana, štedi jedva 40 posto

Komentara 4

DU
Deleted user
20:02 09.01.2017.

Sta ovo ima sa zastitom potrosaca? Ovakve novine dolaze besplatno kući i potiču na trošenje novca.

SC
schwertransport
18:34 09.01.2017.

A cipele

TH
than
22:30 09.01.2017.

Ovo mu vuce kao neka reklama u kojoj bi trgovce trebali oslobadjati viskova, da im roba ne stoji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije