Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ornitološki centar Čigoč

U selu roda opservatorij, laboratorij, bungalovi za turiste, park, šetnice...

Ornitološki centar Čigoč
Foto: Park prirode Lonjsko polje
1/9
22.05.2019.
u 13:45

Projekt je vrijedan 40 milijuna eura, dogodine kreće gradnja parkirališta i šetnice, a za sve će trebati oko četiri godine.

Nismo željeli narušiti prirodu, pa smo cijeli projekt usklađivali s krajolikom. Rezultat je nešto što je bliže krajobraznoj arhitekturi nego kući. Sam interpretacijski centar bit će napravljen od prirodnih materijala, po mogućnosti recikliranih kako bi se i time istaknula važnost očuvanja prirode, kazao je Tonči Čerina predstavljajući svoje idejno rješenje za Ornitološki centar Čigoč.

Uređenje zemljišta na kojem će se graditi Ornitološki centar Čigoč počelo je upravo uoči 25. rođendana prvog europskog sela roda, a Ornitološki centar će uz novu građevinu obuhvatiti kuriju Oberhofer Hangi i prateću gospodarsku zgradu koje će, prema smjernicama konzervatora, biti temeljito obnovljene i prilagođene novim funkcijama.

Kroz izložbeno-interpretacijski centar i edukativni park te s opservatorija turisti će moći upoznati prirodno bogatstvo Parka prirode Lonjsko polje. Šetnica uz slijepi rukavac Save posjetitelje će uvesti u netaknutu prirodu, ali omogućiti i dodatne sadržaje poput predstavljanja starih zanata i domaćih proizvoda. Na šetnicu će se naslanjati drvena platforma s paviljonom za odmor i ribolov te pristanište za brodove na električni pogon. Trg s amfiteatrom služit će za okupljanje velikih grupa i predavanja na otvorenom.

Ornitološki centar Čigoč
1/9

U istraživačkom centru ornitolozi će imati laboratorij te sve ostalo potrebno za svoj rad. Kako bi smještajni kapaciteti pratili razvoj turizma u Lonjskom polju, planira se i gradnja kampa. Uz jedan veliki paviljon s kuhinjom i blagovaonicom bit će smješteni drveni bungalovi u kojima će moći noćiti po četiri osobe.

Ornitološki centar Čigoč izuzetno je vrijedan projekt za Sisak i Park prirode Lonjsko polje jer predviđa smještajne kapacitete za edukativne i istraživačke skupine, ali i sadržaje za putnike namjernike koji ovamo dolaze jer žele uživati u prirodnim ljepotama. Prošle smo godine kupili 444.000 četvornih metara zemljišta za gradnju Ornitološkog centra. Iduće ćemo godine početi graditi parkirališta i šetnice – kaže Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Gradit će se etapno, a za sve radove trebat će oko četiri godine. Investicija je vrijedna više od 40 milijuna kuna, a sisačka gradonačelnica nada se da će im financijski pomoći Ministarstvo zaštite okoliša te da će se projekt moći prijaviti i na natječaj za novac iz fondova EU.

Foto: Park prirode Lonjsko polje

Najposjećenije mjesto u Parku prirode Lonjsko polje je upravo Čigoči posjeti ga 60 posto svih posjetitelja.

– Postojeća infrastruktura za ovdašnji turizam nije dovoljna. Nova infrastruktura pridonijet će razvoju kvalitetnijeg, boljeg i održivog turizma u Lonjskom polju – zadovoljan je Ivor Stanivuković, ravnatelj JU Park prirode Lonjsko polje.

U Lonjskom polju obitava 250 vrsta ptica od kojih se 170 ondje gnijezdi, a Čigoč je u svijetu poznat po gnijezdima bijele rode. Gradnja centra Čigoč dio je projekta revitalizacije sisačke Donje Posavine obogaćivanjem turističke ponude i ruralnim razvojem.

Komentara 1

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
17:34 22.05.2019.

Bez EU investicija će se rode i druge ptice početi iseljavati. Kada budu imnale uredjeno prebivalište rode mogu ponovno donositi na svijet potomke najvjernijeg Božijeg stada i tako zaustaviti njegovu depopulaciju, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije