Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propadaju obrti

U samom središtu Koprivnice zjape prazni lokali

\'29.03.2011., Koprivnica - Napusteni poslovni prostori u sredistu grada. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL\'
Marijan Sušenj/PIXSELL
30.03.2011.
u 12:00

Najviše se lokala iznajmljuje na Trgu mladosti i u zgradi Martinovke, dok u Starčevićevoj posao donekle ide

Ispražnjenih poslovnih prostora u samom središtu Koprivnice, čini se, nikad nije bilo više nego danas.

Tik do centra

Iznenađuje broj praznih lokala – samo na Trgu mladosti, koji se nalazi na minutu hoda udaljenosti od središnjeg trga, zatvoreno je i iznajmljuje se pet poslovnih prostora. Neki od njih u prilično su lošem stanju, dok su neki smješteni u novouređenim objektima. Nekoliko metara dalje prazna je golema novoizgrađena zgrada bivšeg Euroshopa, a nove vlasnike čeka i neiskorištena zgrada robne kuće.

Vlasnica jednog od preostalih obrta, koja na Trgu mladosti posluje već sedam godina, kaže da se ljudi jednostavno nemaju naviku zadržavati na toj strani trga, već radije odlaze na Florijanski trg i u Starčevićevu ulicu. I doista, na tom se potezu iznajmljuju tek dva lokala.

No, samo nekoliko metara dalje, u zgradi Martinovke, poslovni prostori također zjape prazni. Doduše, u velik broj njih svako malo se i smjesti pokoja trgovina, ali se vrlo brzo isprazni.

Prema podacima koprivničkog Udruženja obrtnika, prošle je godine odjavljen čak 71 obrt, dok je prijavljeno tek njih 39. Nažalost, prošlogodišnji rezultat samo je nastavak trenda smanjenja broja obrta.

Najviše je odjava, njih 20, zabilježeno u uslužnoj djelatnosti, pa su tako ključ u bravu stavila četiri frizera, vulkanizer, krojač, urar, knjigovođa...

Čak 15 odjava broji djelatnost trgovine. Slijedi devet obrtnika prijevoznika, četiri ugostitelja, šest soboslikara, zatim poljoprivrednici, pekari, stolari, elektroinstalateri...

Novi obrtnici lani su se odlučili okušati u brojnim zanimanjima – otvoreno je sedam trgovina, tri frizerska i dva salona za uljepšavanje, dvije pekarnice... Uspješnom poslu nadaju se i soboslikari, stolari, knjigovođe, cvjećari i čistači.

Nikad manje

No, trenutačna situacija nije obećavajuća, posebno ako se zna da je koprivničko udruženje sa zadnjim danom prošle godine imalo 760 aktivnih članova, što je 200 manje nego 2003. godine.

– Dvjesto odjavljenih obrta je mnogo i neka se nitko ne zavarava da je to mala brojka. Od tih obrta živjelo je najmanje 200 obitelji – upozorila je Jasmina Markota, tajnica Udruženja obrtnika.

Komentara 1

PA
paulineja
00:07 31.03.2011.

Pekarnice otvarajte,gladnih će uvijek biti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije